Trump maakt besluit Obama ongedaan over transgenders in het leger

© BelgaImage

De Amerikaanse president Donald Trump wil er voor zorgen dat in de toekomst geen enkele transgender nog in eender welke functie in het VS-leger kan dienen.

Dat meldde Donald Trump woensdagochtend (plaatselijke tijd) op Twitter.

Het leger moet zich concentreren op de ‘beslissende en overweldigende zege’ en kan niet belast worden met de ‘enorme medische kosten’ die met het toelaten van transgenders ontstaan, aldus de Republikeinse politicus. Trump draait aldus een besluit van zijn voorganger Barack Obama terug.

Toenmalig defensieminister Ashton Carter maakte het in juni 2016 mogelijk dat transgenders niet meer uit het leger uitgesloten werden.

Naast de onmiddellijke schrapping van de regel, maakte het leger ook ‘de nodige medische zorgen en behandelingen’ mogelijk als een dokter bepaalde dat een geslachtsverandering een ‘medische noodzakelijkheid’ was.

Als “transgenders” worden mensen aangeduid die zich niet – of niet enkel – met het geslacht identificeren waarmee ze geboren werden.

Het is niet duidelijk hoeveel transgenders er precies in het Amerikaanse leger zitten, maar volgens een schatting van de denktank Rand zou het om zowat 2.450 van de 1,3 miljoen actieve militairen gaan.

Holebi’s mogen officieel ook nog maar sinds 2011 deel uitmaken van het Amerikaanse leger. Tot dan gold het zogenaamde “don’t ask, don’t tell”-beleid, wat inhield dat je als holebi in het leger geacht werd om te zwijgen over je seksuele voorkeur.

Partner Content