Trump laat Europeanen weer naar VS reizen, Biden fluit beslissing terug

De Amerikaanse president Donald Trump heft vanaf 26 januari het inreisverbod op voor Europeanen en Brazilianen. Kort na de aankondiging liet de woordvoerster van Trumps opvolger Joe Biden weten dat het reisverbod wel degelijk zal blijven bestaan. Biden wordt op 20 januari president.

Het inreisverbod dat geldt voor reizigers uit de Schengenzone, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Brazilië, wordt geannuleerd, klonk het in een mededeling van het Witte Huis. Het verbod blijft volgens de mededeling wel gelden voor reizigers uit China en Iran.

De toekomstige woordvoerster van de Biden-administratie, Jen Psaki, verklaarde kort na de mededeling van het Witte Huis dat het opheffen van de inreisverboden niet aan de orde is. ‘De administratie is niet van plan om deze beperkingen op te heffen op 26 januari, op advies van ons medisch team. We zijn daarentegen van plan om de maatregelen rond internationale reizen nog te verstrengen om de verspreiding van covid-19 tegen te gaan’, schreef ze op Twitter. ‘Nu de pandemie erger wordt en er meer besmettelijke varianten opduiken overal ter wereld, is het niet het moment om de beperkingen op internationale reizen op te heffen.’

Het inreisverbod geldt sinds midden maart, nadat in verschillende Europese landen coronabesmettingen waren vastgesteld.

In de VS raakten al meer dan 24 miljoen mensen besmet met het virus en kwamen al ongeveer 400.000 mensen kwamen door covid-19 om het leven. De Biden-administratie, die woensdag aan de macht komt, heeft beloofd te strijd tegen het virus verder op te voeren.

Partner Content