Lia van Bekhoven

‘Trump krijgt zeer Brits welkom… met blote kont’

Lia van Bekhoven Correspondent in Londen voor Knack, BNR, VRT-radio, Terzake en Elsevier

Het StopTrump-comité belooft ‘de grootste demonstratie in de Britse geschiedenis’ tijdens het komende bezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk. ‘Niets is zo heilzaam voor een verdeelde natie, koninklijke bruiloft uitgezonderd, als een massaal protestfest. En bij voorkeur één, indachtig een alom erkende traditie, met blote konten’, schrijft Lia van Bekhoven.

Mooning, onthouden dat woord. Vervoeging van het Engelse to moon. Een werkwoord dat niets met hemellichamen heeft uit te staan en alles met het menselijke. ‘Manen’ is je blote achterwerk laten zien, bij voorkeur op een plek met veel volk.

In de middeleeuwen beledigden Schotse krijgers de Engelse tegenstanders door hen de rug toe te keren en hun rok op te tillen. Als ervaringsdeskundige met lichte kennis van het Brits achterwerk kan ik bevestigen dat dit Bravehaert-achtig protest afschrikwekkend is. Begrijpelijk dus, dat volgens tenminste een organiserende protestgroep, mooning bij uitstek geschikt is voor het aanstaande bezoek van president Trump aan het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaans ambassadeur in Londen Woody Johnson (‘wie Trump kent kan niet anders dan van hem houden’) liet deze week weten dat de blije gebeurtenis op 26 en 27 februari valt.

Trump krijgt zeer Brits welkom… met blote kont

Voor Amerikaanse presidenten is een staatsbezoek aan Londen, met alle victoriaanse pracht en praal die de Briten voor dit soort gelegenheden uit de kast trekken, onweerstaanbaar. Kort na zijn inauguratie liet president Trump weten zo’n uitnodiging niet af te zullen slaan. Theresa May, happig op een handelscontract met de VS na brexit, deed meteen de invitatie op de post. Dat was begin dit jaar. Maar met iedere omstreden presidentiële tweet groeiden in Londen de protesten tegen de logeerpartij. En bij Trump de twijfels. De laatste liet weten alleen te zullen komen als hij warm onthaald werd. En dat kon May de leider van het vrije Westen met het fragiele ego niet garanderen.

De gedoodverfde ‘speciale verhouding’, veel specialer voor de Britten dan voor de Amerikanen, zit in de diepvries sinds Trump eind november anti-islamvideo’s van een Britse extremiste doortwitterde. May kon niet anders dan zich van de Amerikaanse president distanciëren. Een staatsbezoek betekende dat de Britse regering Trumps racisme tolereerde.

Gene bling bling meer

Downing Street is ongemakkelijk over het presidentieel bezoek. Maar de Britse burgers kunnen niet wachten tot de Amerikaanse president landt op Engels grondgebied. Het loopt storm op sociale media waar politici, de culturele elite en soapsterretjes uit de Z-list, laten weten hoe rancuneus, grofgebekt, dom en racistisch ze Trump vinden. Sommigen, zoals de burgemeester van Londen, blijven ijveren voor een boycot. Niet omdat Trump sommige neonazi’s ‘very fine people’ vindt, of een serieleugenaar is, of Theresa May laatst per tweet denigreerde, maar omdat de logeerpartij de queen in verlegenheid zou brengen. Het probleem met een boycot is echter dat het passief is. Er is geen eer, laat staan lol, aan te behalen. Demonstraties daarentegen appelleren aan het unieke Brits talent overal mee te spotten. Bovendien is niets zo heilzaam voor een verdeelde natie, koninklijke bruiloft uitgezonderd, als een massaal protestfest. En bij voorkeur één, indachtig een alom erkende traditie, met blote konten.

De nachtrust van George, het 4-jarig zoontje van prins William dat in zijn badjas naar beneden mocht komen toen de Obama’s langs kwamen, zal niet door Trump verstoord worden.

Inmiddels is de visite in status gedegradeerd tot werkbezoek. Tot grote spijt van het Witte Huis is alle bling geschrapt. Er zal geen rit zijn in een gouden koets langs Pall Mall. Geen staatsbanket op Buckingham Palace, of toespraak in het parlement. Trump zal de queen niet ontmoeten en er zal geen waardevolle fotogelegenheid zijn met de jonge royals. De nachtrust van George, het 4-jarig zoontje van prins William dat in zijn badjas naar beneden mocht komen toen de Obama’s langs kwamen, zal niet door Trump verstoord worden. Het programma van de Amerikaanse president zal zich beperken tot wellicht een rondje golf in Schotland, een bezoek aan de premier in Londen, en wie weet een overnachting in een Airbnb met roze nylonlakens ergens langs de ringweg M25.

Het StopTrump-comité belooft ‘de grootste demonstratie in de Britse geschiedenis’. Op sociale media triomfeert #ShowYourRumpToTrump (met advertenties voor plastic billen ‘vanwege de kou’). Er worden leuzen bedacht en bussen gehuurd. Trump, nog steeds gepikeerd over het geringe aantal mensen dat op kwam dagen voor zijn inhuldiging in Washington, zal in Londen tenminste de aantallen trekken waar hij naar snakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content