Trump kondigt onderzoek aan naar ‘linkse onrust’

© Reuters

Trump beschuldigde zijn Democratische tegenstander bij de aankomende presidentsverkiezingen Joe Biden ervan morele steun te verlenen aan vandalen.

Trump, die de laatste maanden de nadruk legt op een harde aanpak van misdaad en aanhoudende protesten in Amerikaanse steden, zei dat er meer dan 200 personen zijn gearresteerd, van wie 100 in Portland. In die stad is het de laatste dagen onrustig en viel een dode na botsingen tussen Trump-aanhangers en rechtse milities aan de ene kant en Black Lives Matter-demonstranten aan de andere.

‘In Amerika zullen wij ons nooit overgeven aan heerschappij door de meute, want als de meute regeert, is de democratie inderdaad dood’, zei Trump. Hij stuurt de ministeries van Justitie en Binnenlandse Veiligheid erop aan onderzoek te doen naar ‘linkse onrust’.

Hoewel Trump Biden ervan beschuldigt vandalen en relschoppers te steunen, heeft Biden meermaals alle geweld in de Amerikaanse steden veroordeeld, en heeft hij Trump opgeroepen hetzelfde te doen. De president heeft Kyle Rittenhouse, een zeventienjarige aanhanger van hem die ervan wordt verdacht vorige week twee personen te hebben doodgeschoten in de stad Kenosha, echter nog niet veroordeeld. Zijn woordvoerder zei maandagavond dat hij dat ook niet van plan is.

Over zijn aanhangers die met linkse demonstranten botsten in Portland zei Trump dat zij vreedzaam demonstreerden.

Sinds de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in de stad Minneapolis eind mei, zijn er aanhoudende protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld in veel Amerikaanse steden. Die gaan geregeld gepaard met rellen, vernielingen en plunderingen. Inmiddels zijn de opgelopen maatschappelijke spanningen in de steden een prominent thema geworden in aanloop naar de verkiezingen in november.

Partner Content