Trump in interview met Fox: aanstelling speciale aanklager is “politisering van justitie”

Donald Trump. © Reuters

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanstelling van een speciale aanklager om hem te onderzoeken “de ergste politisering van justitie in ons land genoemd”. Hij zal er ook niet aan meewerken, zei hij vrijdag in een interview met Fox News.

Trump, die dinsdag zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 aankondigde, zei dat het “zelfs niet geloofwaardig was”. 

Minister van Justitie Merrick Garland stelde eerder vrijdag een speciale aanklager aan om Trump te onderzoeken in verband met enerzijds de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 en anderzijds de archieven van het Witte Huis.

Het gaat om Jack Smith, de voormalige hoofdaanklager voor het Internationaal Strafhof in Den Haag die onderzoek deed naar oorlogsmisdaden in Kosovo.   Smith “heeft de reputatie opgebouwd van een onpartijdige en vastberaden aanklager”, zei Garland vrijdag op een persconferientie in het gebouw van het ministerie van Justitie in Washington DC.

De speciale aanklager zal de onderzoeken leiden tegen de Republikein, die dinsdag zijn kandidatuur bekendmaakte voor de presidentsverkiezingen van 2024. “Vanwege recente ontwikkelingen, waaronder de aankondiging van de voormalige president dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap bij de volgende verkiezingen, en de verklaring van de zittende president om zich ook kandidaat te willen stellen, heb ik geconcludeerd dat het in het algemeen belang is om een speciale aanklager te benoemen”, aldus nog Garland. 

Afzonderlijke onderzoeken

Trump is momenteel het doelwit in twee afzonderlijke federale onderzoeken. Het eerste gaat over de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021 op het moment van de certificatie van de overwinning van Democratische rivaal Joe Biden in de presidentsverkiezingen van 2020.  Het uitgebreide onderzoek heeft geleid tot aanklachten tegen bijna 900 mensen die rechtreeks hebben deelgenomen aan het geweld. 

De aanklagers hebben echter nooit uitgesloten dat ze naar anderen kijken. “Iedereen die strafrechtelijk verantwoordelijk is voor pogingen om de verkiezingen ongeldig te maken, zal ter verantwoording worden geroepen”, zei Merrick Garland herhaaldelijk. Het tweede dossier gaat over de archieven van het Witte Huis.

Toen hij president af was, nam Trump verschillende dozen vol documenten mee. Een wet uit 1978 verplicht alle Amerikaanse presidenten om al hun e-mails, brieven en andere werkdocumenten naar het Nationaal Archief te sturen.

In januari gaf hij vijftien dozen terug. Na onderzoek vermoedde de federale politie dat hij er waarschijnlijk andere achterhield in Mar-a-Lago, zijn luxueuze resort in Florida.
FBI-agenten voerden er op 8 augustus een spectaculaire huiszoeking uit op basis van een bevelschrift wegens “het achterhouden van geheime documenten” en “het belemmeren van een federaal onderzoek”, en namen nog een dertigtal andere dozen in beslag.

Er volgde een intense juridische strijd om de aard van de in beslag genomen documenten – waren ze nu geheim, persoonlijk of gedeclassificeerd? – die de procedure vertraagde, maar ook hier blijft een federale aanklacht mogelijk.

Meerdere bronnen vertellen aan CNN dat zowel in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool als in dat rond Mar-a-Lago de komende weken meer informatie zal worden verzameld en getuigen zullen worden verhoord voor een federale ‘grand jury’, het equivalent van onze raadkamer. Aanklagers hebben de afgelopen dagen verschillende nieuwe dagvaardingen verstuurd, waarvan sommigen al komende week beantwoord moeten worden.

Partner Content