Trump heeft Erdogan telefonisch gefeliciteerd

18/04/17 om 04:56 - Bijgewerkt om 04:56

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan maandag telefonisch gefeliciteerd met zijn overwinning van het referendum over de uitbreiding van zijn bevoegdheden. Dat stelt het Turkse staatsagentschap Anadolu op basis van een bron uit de entourage van Erdogan.

Trump heeft Erdogan telefonisch gefeliciteerd

Archiefbeeld. © REUTERS

De Amerikaanse president feliciteerde zijn ambtsgenoot volgens de bron met het winnen van het referendum. Daarmee gaat de president in tegen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een voorzichtigere boodschap naar buiten bracht. "We verwachten van de Turkse regering dat het de fundamentele rechten en vrijheden van al haar burgers beschermt", zei woordvoerder Mark Toner afgelopen maandag, nadat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (waar de VS lid van zijn) zondag zei dat de oppositie geen eerlijke kans had gekregen in het referendum.

Trump en Erdogan spraken naar eigen zeggen ook over de situatie in Syrie. Trump bedankte Erdogan voor zijn steun voor de recente Amerikaanse raketaanval, en de twee bespraken de strijd tegen IS, schrijft Washington Post.

Onze partners