Trump haalt uit naar May

13/07/18 om 05:02 - Bijgewerkt om 05:02

Bron: Belga

Donald Trump heeft in een interview met het boulevardblad The Sun uitgehaald naar de brexitstrategie van de Britse premier Theresa May. Een zachte brexit zou een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk onmogelijk maken.

Trump haalt uit naar May

Melania Trump, Donald Trump en Theresa May tijdens een ceremonieel welkom op Blenheim Palace, 12 juli 2018. © BELGA

Theresa May stelde vorige week het 'collectief standpunt' voor van haar regering over de toekomstige Brits-Europese relaties na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Met het plan kiezen de Britten voor een zachtere brexit.

In het interview met The Sun spreekt de Amerikaans president van een 'erg jammerlijk' voorstel. Volgens Donald Trump had May zijn advies moeten volgen om een hard standpunt in te nemen. Het voorstel maakt ook een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk onmogelijk. 'Als ze de deal zo afsluiten, zouden we met de Europese Unie in plaats van met het Verenigd Koninkrijk zaken doen, dus het zal het verdag waarschijnlijk kapotmaken.'

Het Amerikaanse staatshoofd had dan weer wel lof voor Boris Johson, die uit ongenoegen met het door May doorgedrukte brexitplan begin deze week opstapte als minister van Buitenlandse Zaken. De oud-burgemeester van Londen 'zou een goede premier zijn' omdat hij 'de juiste instelling' heeft.

The Sun publiceerde het interview met Trump donderdagavond kort nadat de president in Blenheim Palace een staatsdiner met May bijwoonde. Het gesprek werd woensdag voor de NAVO-top opgenomen op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Onze partners