Trump haalt uit naar Macron vlak voor WOI-ontmoeting in Parijs

10/11/18 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Bron: Belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft, vlak voor zijn bezoek aan Parijs voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, uitgehaald naar zijn gastheer, Frans president Emmanuel Macron.

Trump haalt uit naar Macron vlak voor WOI-ontmoeting in Parijs

Donald en Melania Trump bij hun aankomst in Parijs © Belga Image

In een tweet noemde Trump Macrons voorstel om een eigen leger op te richten 'zeer beledigend'.

Hij riep de Europeanen op om liever hun bijdrage voor de NAVO te betalen. Die instelling wordt nu vooral door de VS gesubsidieerd, aldus de Amerikaanse president.

Europees leger

Met zijn tweet verwijst Trump naar verklaringen van Macron eerder deze week. De Franse president riep in een interview Europa op om een eigen leger op te richten om 'ons te beschermen tegen China, Rusland en zelfs de Verenigde Staten van Amerika'.

Hij verwees naar de Amerikaanse beslissing om zich terug te trekken uit het nucleair ontwapeningsverdrag met Rusland (INF). 'Wie is daar het grootste slachtoffer van? Europa en de Europese veiligheid,' aldus Macron.

Herdenking

Trump en Macron zien elkaar zaterdagochtend op het Elysée. Zondag vindt er dan aan de Triomfboog in Parijs een ceremonie plaats waar een zestigtal regeringsleiders aanwezig zullen zijn, onder wie ook Russische president Vladimir Poetin.

Onze partners