Trump geen verdachte in onderzoek speciaal aanklager Mueller

04/04/18 om 03:20 - Bijgewerkt om 08:00

De Amerikaanse president Donald Trump wordt niet verdacht van criminele feiten in het onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller. Hij blijft de banden tussen Trump en Rusland wel onderzoeken.

Trump geen verdachte in onderzoek speciaal aanklager Mueller

Speciale aanklager en voormalig FBI-directeur Robert Mueller na een briefing in de Amerikaanse Senaat, 21 juni 2017. © REUTERS

Dat schrijft de Washington Post woensdag op basis van drie anonieme bronnen. Begin maart zou Robert Mueller tegen de advocaten van Donald Trump hebben gezegd dat de president een 'onderwerp' van zijn onderzoek is, maar geen 'doelwit'. Dat betekent dat er momenteel onvoldoende bewijs is om Trump aan te klagen.

Mueller en de advocaten van Trump hebben niet op het bericht gereageerd. Volgens eerdere berichten wil Mueller de president ondervragen voor zijn onderzoek. Trump zegt daartoe bereid te zijn, maar volgens verschillende media ontraden zijn advocaten het instemmen met een verhoor.

Onlangs nam John Dowd, een van Trumps advocaten, nog ontslag. Naar verluidt deed hij dat uit frustratie, omdat Trump niet wilde luisteren naar zijn advies om een ondervraging door Mueller te weigeren.

Volgens de Washington Post bereidt Mueller een verslag voor over het gedrag van Trump sinds hij president werd, en mogelijke belemmering van de rechtsgang.

De bronnen stellen dat de speciaal aanklager Trump nog wil interviewen om uit te zoeken of hij het Rusland-onderzoek bewust heeft willen blokkeren. Mueller werd aangesteld als speciaal onderzoeker nadat Trump de FBI-directeur James Comey had ontslagen.

Onze partners