Europa en andere handelspartners van de VS, zoals Japan, betwisten de importtarieven van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium die Trump donderdag heeft officieel heeft aangekondigd. De regering Trump besliste dat er een vrijstelling komt voor Mexico en Canada.

De EU wil een gelijkaardige vrijstelling, maar een ontmoeting in Brussel was niet van die aard dat de EU gerustgesteld is. Eerder dreigde de EU met tegenmaatregelen, die bijvoorbeeld Harley Davidson, bourbon en jeansbroeken zou treffen.

'De Europese Unie, prachtige landen die de VS zeer slecht behandelen op het vlak van handel, beklagen zich over de importtarieven van staal en aluminium', zei Donald Trump zaterdag via Twitter. 'Als ze hun vreselijke belemmeringen en douanerechten op Amerikaanse producten opheffen, zullen wij de onze opgeven. Groot tekort. Anders belasten wij auto's, etcetera. Eerlijk!' aldus Trump.

De Amerikaanse president beklaagt zich steevast over het Amerikaans handelstekort met de EU.

'Geen duidelijkheid'

Europa drukte zaterdag zijn ontgoocheling uit over de voorgestelde tarieven tegenover de VS-vertegenwoordiger van handel, Robert Lightizer, die in Brussel was voor een al langer geplande vergadering met commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Japanse minister van Economie Hiroshige Seko. Ook Japan vraagt vrijgesteld te worden van de Amerikaanse taksen. 'De discussie was oprecht', zei Malmström na afloop van de vergadering van vier uur via Twitter. 'Maar we kregen niet onmiddellijk duidelijkheid over de procedure om vrijgesteld te worden. De besprekingen gaan komende week door.'

Europa en andere handelspartners van de VS, zoals Japan, betwisten de importtarieven van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium die Trump donderdag heeft officieel heeft aangekondigd. De regering Trump besliste dat er een vrijstelling komt voor Mexico en Canada. De EU wil een gelijkaardige vrijstelling, maar een ontmoeting in Brussel was niet van die aard dat de EU gerustgesteld is. Eerder dreigde de EU met tegenmaatregelen, die bijvoorbeeld Harley Davidson, bourbon en jeansbroeken zou treffen. 'De Europese Unie, prachtige landen die de VS zeer slecht behandelen op het vlak van handel, beklagen zich over de importtarieven van staal en aluminium', zei Donald Trump zaterdag via Twitter. 'Als ze hun vreselijke belemmeringen en douanerechten op Amerikaanse producten opheffen, zullen wij de onze opgeven. Groot tekort. Anders belasten wij auto's, etcetera. Eerlijk!' aldus Trump.De Amerikaanse president beklaagt zich steevast over het Amerikaans handelstekort met de EU.Europa drukte zaterdag zijn ontgoocheling uit over de voorgestelde tarieven tegenover de VS-vertegenwoordiger van handel, Robert Lightizer, die in Brussel was voor een al langer geplande vergadering met commissaris voor Handel Cecilia Malmström en de Japanse minister van Economie Hiroshige Seko. Ook Japan vraagt vrijgesteld te worden van de Amerikaanse taksen. 'De discussie was oprecht', zei Malmström na afloop van de vergadering van vier uur via Twitter. 'Maar we kregen niet onmiddellijk duidelijkheid over de procedure om vrijgesteld te worden. De besprekingen gaan komende week door.'