Trump geeft religies meer politieke armslag met nieuw decreet

© REUTERS

Religieuze groeperingen in de VS kunnen vanaf nu bepaalde kandidaten openlijk ondersteunen en mogen dienstverlening weigeren als die indruist tegen hun geloof.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een controversieel decreet ondertekend dat religieuze groeperingen meer politieke armslag moet geven. Zo moet het die groepen onder andere mogelijk gemaakt worden om tijdens verkiezingen bepaalde kandidaten openlijk te ondersteunen. Tot dusver was dat officieel niet toegestaan, ook al liet de overheid in zulke gevallen de kerk altijd in het midden. Door de kwestie te officialiseren, verdwijnt wel de strikte scheiding tussen staat en kerk.

Volgens Trump zorgt zijn decreet ervoor dat ‘gelovige mensen niet meer vervolgd, vernederd of tot zwijgen gebracht worden’. Of die religieuze vrijheid ook geldt voor islamitische gemeenschappen, is niet duidelijk.

Als het decreet over religieuze vrijheid de stemming in het Congres overleeft, heeft Trump meteen toch één van zijn campagnebeloftes waargemaakt. Die belofte lag vooral de bijzonder invloedrijke conservatieve christenen na aan het hart. De zogenaamde Bible Belt is vooral Republikeins gezind.

Trumps ‘executive order on religious liberty’ is, in vergelijking met een eerder ontwerp uit februari, iets minder radicaal van inhoud. Zo bevat het decreet geen passage meer die het discrimineren van holebi’s en transgenders toestaat. Meer ‘vrijheid’ is er ook voor de geestelijke leiders, die vanop hun kansel vrijelijker mogen oreren zonder financiële bestraffing voor ongeoorloofde uitspraken te riskeren.

Het decreet staat gelovigen ook toe dienstverlening in de gezondheidssector te weigeren wanneer die diensten tegen hun overtuiging indruisen. Concreet moeten christelijk geïnspireerde ziekenhuizen niet meer opdraaien voor de kosten van abortussen en contraceptiva.

De burgerrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) meldde prompt, het decreet voor de rechter aan te zullen vallen. Delen van het decreet komen neer op gelegaliseerde discriminatie, luidt hun klacht.

Partner Content