Trump geeft ministerpost aan vroegere rivaal Carson

Ben Carson © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De Amerikaanse president-elect Donald Trump benoemt Ben Carson tot minister van Wonen en Stadsontwikkeling in zijn regering. De 65-jarige gepensioneerde neurochirurg was een tegenstander van Trump tijdens de Republikeinse voorverkiezingen.

‘Ben Carson heeft een briljante geest en is gepassioneerd over het versterken van gemeenschappen en de gezinnen in die gemeenschappen’, zei Donald Trump in een verklaring. ‘Ben deelt mijn optimisme over de toekomst van ons land en moet mee aantonen dat dit een presidentschap wordt dat alle Amerikanen vertegenwoordigt. Hij is een taaie tegenstander en geeft nooit op’.

Net als de andere benoemingen moet Carson nog groen licht krijgen van de Senaat.

Gerenommeerd chirurg

De 65-jarige Carson ging in 2013 met pensioen als chirurg en is dus nog maar een kleine drie jaar politicus. Als gerenommeerd chirurg verwierf hij internationale bekendheid door in 1987 als eerste met succes een Siamese tweeling te scheiden.

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen was Carson, die bekend staat om zijn conservatieve opvattingen en enorm populair is bij de Tea Party, een van de tegenstanders van Trump. In het najaar van 2015 stond hij zelfs even aan de leiding in de peilingen, maar na Super Tuesday begin maart trok hij zich terug uit de race.

In opspraak

Carson kwam in het oog van de storm terecht toen bleek dat hij had gelogen over zijn toelating tot een van de meest prestigieuze militaire scholen van de VS, West Point.

Ook een jeugdverhaal dat hij in zijn autobiografie Gifted Hands (1990) vertelde, dat hij ooit een vriend probeerde neer te steken en dat de helende kracht van zijn christelijk geloof hem redde van een leven vol geweld, werd door de media in twijfel getrokken.

Eerder had hij ook al ophef veroorzaakt met enkele controversiële uitspraken. Zo beweerde hij dat homoseksualiteit een keuze is, evolutie een idee van de duivel en Obamacare ‘het ergste is dat de VS gekend hebben sinds de slavernij’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tijdens de voorverkiezingen dook ook een video op waarin Carson te zien tijdens een spreekbeurt in 1998 op de Andrews University in Michigan. Hij beweerde er dat de Egyptische piramides destijds geen graven waren voor farao’s maar graansilo’s, gebouwd door de Oudtestamentische figuur Jozef.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content