Zijn inspiratie had de president in Frankrijk gevonden, waar hij twee jaar geleden de militaire parade van 14 juli meemaakte. Hij vertelde zijn Franse ambtgenoot nog tijdens de parade dat hij iets gelijkaardigs wou, en liefst iets beter.

Oorspronkelijk wou de president een grote militaire optocht door de straten van hoofdstad Washington, maar zowel het leger als de stad hadden daar geen zin in (de infrastructuur van Washington is niet voorzien op de doortocht van tanks).

En dus werd het een iets bescheidener affaire.

Dan gooide het notoire zwoele zomerweer van Washington de plannen in de war. Stortregen zorgde voor vertraging, en allicht een lagere opkomst dan verhoopt.

Toch troepten duizenden mensen samen aan het Lincoln Memorial in Washington DC, waar Trump een toespraak hield. 'Vandaag komen we samen als één natie voor dit speciale eerbetoon aan Amerika', declameerde de president, vanachter beschermend en beregend glas, geflankeerd door twee tanks (die via opleggers waren getransporteerd, en immobiel bleven om de wegen van Washington niet te beschadigen). 'We vieren onze geschiedenis, ons volk en de helden die trots onze vlag verdedigen - de moedige mannen en vrouwen van het leger van de Verenigde Staten', ging hij verder, terwijl legertoestellen overvlogen.

Duur

Independence Day is in de VS traditioneel een apolitieke feestdag en tegenstanders verwijten Trump dan ook dat hij de viering kaapt om sluiks campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen. Hij had onder meer politieke financiers uitgenodigd voor de zitplaatsen. Ook het hoge kostenplaatje werd fel onder vuur genomen. Trump haalde onder meer 2,5 miljoen dollar weg bij de Nationale Parkdienst. Maar die kritiek wuifde Trump weg want, zo vond hij, de kosten zijn klein bier in vergelijking met wat (het hele spektakel) waard is. Campagnekwesties kwamen in Trumps speech niet ter sprake. Al zijn aandacht ging naar Amerikaanse successen en de militaire geschiedenis van het land. Zo noemde Trump de Amerikaanse troepen 'de beste soldaten ter wereld' en riep hij jonge landgenoten op om zich aan te sluiten bij het leger. 'We zullen nooit vergeten dat we Amerikanen zijn en de toekomst is aan ons', zei de president tegen de enthousiaste menigte. 'De toekomst behoort toe aan hen die dapper, trots en vrij zijn.'

Donald Trump ook hulde aan onder andere de politie, de vrijwilligers en hulpverleners van 9/11 en verschillende prominente zwarte Amerikaanse figuren zoals Martin Luther King, die zijn beroemde 'I have a Dream' toespraak ook aan het Lincoln Memorial had gehouden.

Zijn inspiratie had de president in Frankrijk gevonden, waar hij twee jaar geleden de militaire parade van 14 juli meemaakte. Hij vertelde zijn Franse ambtgenoot nog tijdens de parade dat hij iets gelijkaardigs wou, en liefst iets beter. Oorspronkelijk wou de president een grote militaire optocht door de straten van hoofdstad Washington, maar zowel het leger als de stad hadden daar geen zin in (de infrastructuur van Washington is niet voorzien op de doortocht van tanks).En dus werd het een iets bescheidener affaire. Dan gooide het notoire zwoele zomerweer van Washington de plannen in de war. Stortregen zorgde voor vertraging, en allicht een lagere opkomst dan verhoopt. Toch troepten duizenden mensen samen aan het Lincoln Memorial in Washington DC, waar Trump een toespraak hield. 'Vandaag komen we samen als één natie voor dit speciale eerbetoon aan Amerika', declameerde de president, vanachter beschermend en beregend glas, geflankeerd door twee tanks (die via opleggers waren getransporteerd, en immobiel bleven om de wegen van Washington niet te beschadigen). 'We vieren onze geschiedenis, ons volk en de helden die trots onze vlag verdedigen - de moedige mannen en vrouwen van het leger van de Verenigde Staten', ging hij verder, terwijl legertoestellen overvlogen. Independence Day is in de VS traditioneel een apolitieke feestdag en tegenstanders verwijten Trump dan ook dat hij de viering kaapt om sluiks campagne te voeren voor de presidentsverkiezingen. Hij had onder meer politieke financiers uitgenodigd voor de zitplaatsen. Ook het hoge kostenplaatje werd fel onder vuur genomen. Trump haalde onder meer 2,5 miljoen dollar weg bij de Nationale Parkdienst. Maar die kritiek wuifde Trump weg want, zo vond hij, de kosten zijn klein bier in vergelijking met wat (het hele spektakel) waard is. Campagnekwesties kwamen in Trumps speech niet ter sprake. Al zijn aandacht ging naar Amerikaanse successen en de militaire geschiedenis van het land. Zo noemde Trump de Amerikaanse troepen 'de beste soldaten ter wereld' en riep hij jonge landgenoten op om zich aan te sluiten bij het leger. 'We zullen nooit vergeten dat we Amerikanen zijn en de toekomst is aan ons', zei de president tegen de enthousiaste menigte. 'De toekomst behoort toe aan hen die dapper, trots en vrij zijn.' Donald Trump ook hulde aan onder andere de politie, de vrijwilligers en hulpverleners van 9/11 en verschillende prominente zwarte Amerikaanse figuren zoals Martin Luther King, die zijn beroemde 'I have a Dream' toespraak ook aan het Lincoln Memorial had gehouden.