Donald Trump beschuldigt China ervan zijn munt te devalueren om beter te kunnen concurreren tegen de Amerikaanse bedrijven en een militair complex te bouwen in de Zuid-Chinese Zee. 'Heeft China ons gevraagd of het oké was om hun munt te devalueren (wat het moeilijk maakt voor bedrijven om te concurreren), onze producten zwaar belasten als ze naar China gaan (de VS belast hen niet) of om een enorm militair complex te bouwen in het midden van de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet', aldus Trump in twee opeenvolgende tweets.

Daarmee reageert Trump indirect op de kritiek die hij kreeg nadat hij vorige week een telefoongesprek voerde met de presidente van Taiwan, dat in China nog steeds als een afvallige provincie wordt gezien. Met het gesprek verbrak Trump een diplomatieke stilte tussen de VS en Taiwan die al sinds 1979 duurde. Toen sloten de VS hun ambassade in Taiwan, nadat ze hun steun uitspraken voor de Een China-politiek (die stelt dat Taiwan geen onafhankelijke staat is, maar tot China behoort).

Waarschuwingen van China

Chinese president Xi Jinping, Reuters
Chinese president Xi Jinping © Reuters

China noemde het telefoongesprek een 'trucje' van Taiwan, en heeft een officiële klacht bij de Amerikaanse overheid ingediend wegens overtreding van het Een China-principe. China waarschuwde Washington ook 'om zorgvuldig en voorzichtig om te gaan met de Taiwan-kwestie om de algemene situatie van de relaties tussen de VS en China niet onnodig te verstoren'. Trumps toekomstige vicepresident Mike Pence had zondag al duidelijk gemaakt dat Trump 'niets meer' had gedaan dan uit beleefdheid antwoorden op een telefoongesprek om de president-elect te feliciteren.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft ondertussen verklaard dat Trump of zijn overgangsteam het ministerie van Buitenlandse Zaken niet had gecontacteerd vooraleer Trump een reeks telefoontjes pleegde met buitenlandse leiders. Naast Tsai Ing-wen, sprak Trump vorige week met de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Singaporese premier Lee Hsien Loong, de Pakistaanse premier Nawaz Sharif en de controversiële populistische Filipijnse leider Rodrigo Duterte, die de huidige president Barack Obama eerder dit jaar een 'hoerenzoon' noemde.

(Belga/SK)

Donald Trump beschuldigt China ervan zijn munt te devalueren om beter te kunnen concurreren tegen de Amerikaanse bedrijven en een militair complex te bouwen in de Zuid-Chinese Zee. 'Heeft China ons gevraagd of het oké was om hun munt te devalueren (wat het moeilijk maakt voor bedrijven om te concurreren), onze producten zwaar belasten als ze naar China gaan (de VS belast hen niet) of om een enorm militair complex te bouwen in het midden van de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet', aldus Trump in twee opeenvolgende tweets.Daarmee reageert Trump indirect op de kritiek die hij kreeg nadat hij vorige week een telefoongesprek voerde met de presidente van Taiwan, dat in China nog steeds als een afvallige provincie wordt gezien. Met het gesprek verbrak Trump een diplomatieke stilte tussen de VS en Taiwan die al sinds 1979 duurde. Toen sloten de VS hun ambassade in Taiwan, nadat ze hun steun uitspraken voor de Een China-politiek (die stelt dat Taiwan geen onafhankelijke staat is, maar tot China behoort).China noemde het telefoongesprek een 'trucje' van Taiwan, en heeft een officiële klacht bij de Amerikaanse overheid ingediend wegens overtreding van het Een China-principe. China waarschuwde Washington ook 'om zorgvuldig en voorzichtig om te gaan met de Taiwan-kwestie om de algemene situatie van de relaties tussen de VS en China niet onnodig te verstoren'. Trumps toekomstige vicepresident Mike Pence had zondag al duidelijk gemaakt dat Trump 'niets meer' had gedaan dan uit beleefdheid antwoorden op een telefoongesprek om de president-elect te feliciteren.De huidige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft ondertussen verklaard dat Trump of zijn overgangsteam het ministerie van Buitenlandse Zaken niet had gecontacteerd vooraleer Trump een reeks telefoontjes pleegde met buitenlandse leiders. Naast Tsai Ing-wen, sprak Trump vorige week met de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Singaporese premier Lee Hsien Loong, de Pakistaanse premier Nawaz Sharif en de controversiële populistische Filipijnse leider Rodrigo Duterte, die de huidige president Barack Obama eerder dit jaar een 'hoerenzoon' noemde.(Belga/SK)