Trump erkent verband tussen mens en opwarming van aarde

Donald Trump © Belga

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump, die bekend staat als een notoir klimaatscepticus, heeft voor het eerst erkend dat er een verband bestaat tussen de klimaatopwarming en menselijk gedrag.

Dat gebeurde tijdens een Twittergesprek met de journalisten van de New York Times. ‘Ik denk wel dat er een soort verband is’, zei Trump.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Trump liet ook uitschijnen dat hij het klimaatakkoord van Parijs, dat de Verenigde Staten onder president Barack Obama ondertekenden, toch een kans zou geven. ‘Ik bekijk dat van heel erg nabij. Ik heb nog niets beslist’, zo verklaarde Trump. ‘Alles hangt af van de prijs van het akkoord voor onze bedrijven, en de mogelijke effecten op de Amerikaanse competitiviteit.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Klimaatscepticus

De kersvers verkozen Amerikaanse president staat bekend als een notoir klimaatscepticus. Zo noemde hij de opwarming van de aarde ooit een ‘uitvinding van de Chinezen, om de Amerikaanse competitiviteit te schaden’.

De Republikeinse vastgoedmagnaat verklaarde tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals dat de Verenigde Staten zich onder zijn presidentschap meteen uit het klimaatakkoord van Parijs zouden terugtrekken, maar lijkt daar nu dus op terug te komen.

Racist

Trump deed tijdens zijn onderhoud met de NYT-journalisten nog enkele andere opvallende uitspraken. Zo verdedigde hij zijn keuze voor de rechtse mediabaas Stephen Bannon als zijn hoofdstrategist en -raadgever. Bannon, de voormalige hoofdredacteur van de erg conservatieve website Breitbart News, wordt in sommige kringen als racistisch en gevaarlijk beschouwd. ‘Als ik hem een racist zou vinden, zou ik er nog niet aan denken om hem aan te stellen als adviseur’, verklaarde Trump. Hij voegde er ook aan toe dat Bannon het ‘moeilijk heeft’ met de beschuldigingen.

Midden-Oosten

Verder vertelde Trump aan de journalisten dat hij ‘graag diegene zou zijn die vrede tussen de Palestijnen en Israël bewerkstelligt’ en noemde hij de Syrische burgeroorlog ‘een probleem dat we moeten oplossen’.

Er was tijdens de meeting tot slot zelfs even plaats voor een streepje humor. ‘Ja, ik lees de New York Times. Helaas, want ik zou 20 jaar langer leven als ik dat niet deed’, grapte Trump. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content