Trump en May willen 'ambitieus' handelsakkoord, Trump noemt eigen interview 'fake news'

13/07/18 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:29

Bron: Belga

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten willen een 'ambitieus' handelsakkoord afsluiten. Dat heeft de Britse premier Theresa May vrijdag aangekondigd op een gemeenschappelijke persconferentie met president Donald Trump in het landgoed van de Britse premier in Chequers.

Trump en May willen 'ambitieus' handelsakkoord, Trump noemt eigen interview 'fake news'

Donald Trump en Theresa May, 13 juli 2018. © Reuters

Volgens May moet de financiële dienstverlening een belangrijk luik van het akkoord worden. Met Wall Street in New York en de Londense City beschikken beide landen over een belangrijk financieel centrum.

Eerder had Trump in een interview met de tabloid The Sun felle kritiek geuit op de brexit-strategie van May. Haar plan voor een zogenaamde zachte brexit met nauwe handelsbanden met de Europese Unie zou volgens de president 'allicht een einde maken aan een belangrijke handelsrelatie met de Verenigde Staten'.

In Chequers nam Trump gas terug. 'Wat jullie ook doen, het is goed voor ons, zolang je maar handel kan voeren met ons', aldus de Amerikaan, die verzekerde dat hij met May geen enkel meningsverschil heeft over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Trump deed de weergave van zijn interview met The Sun zelfs af als 'fake news'. De berichtgeving was 'over het algemeen in orde', maar de krant had wel een aantal positieve verklaringen over May weggelaten, aldus de president. 'Ik denk dat ze een fantastische vrouw is en dat ze geweldig werk aan het verrichten is', klonk het vrijdag. Trump bleef wel trouw aan zijn lofzang aan Boris Johnson, de pleitbezorger van een harde brexit die eerder deze week ontslag nam uit onvrede met de koers van May. Hij herhaalde dat Johnson 'een groot premier' zou zijn.

Onze partners