Vooraf werd voorspeld dat de Republikeinse voorverkiezing in South Carolina "een bloedbad" zou worden. Maar dat de ene kandidaat een proces zou inspannen tegen de andere, is toch wel bijzonder ongebruikelijk. Het is voorlopig niet meer dan een dreigement, geuit tijdens een heftige persconferentie van de zakenman, die vergezeld ging van een niet minder heftige mededeling. In zijn persconferentie eiste hij verontschuldigingen van Cruz, in zijn mededeling een intrekking "van de leugens".

Enkele citaten uit die via Facebook verspreide mededeling van Donald Trump: "Ted Cruz is een volkomen onstabiel persoon. Hij is de grootste leugenaar die ik ooit heb ontmoet, en ik heb enkele van de beste leugenaars ontmoet". (in zijn persconferentie preciseerde Trump, dat de echt goede leugenaars niet betrapt worden, en dat Cruz in die zin een teleurstellende leugenaar is).

"Zijn verklaringen zijn volledig onwaar en volkomen uitzinnig", zo gaat de mededeling verder. "Het is moeilijk te geloven dat iemand die beweert een christen te zijn zo oneerlijk kan zijn en zo vaak kan liegen".

'Geëvolueerd zoals Reagan'

Cruz zei de afgelopen dagen dat Trump, "indien verkozen, een progressieve rechter zal aanduiden" ter vervanging van de net overleden conservatief Antonin Scalia. "Hoe weten we dat? Omdat hij altijd progressieve standpunten heeft verdedigd". Volgens Trump vertelt Cruz in advertenties ook dat hij voor abortus is, voor Obamacare, tegen wapendracht.

Trump in zijn mededeling: "Zoals Ronald Reagan ben ik op vele punten geëvolueerd". Maar, voegde hij tijdens de persconferentie toe, ik ben van in het begin tegen Obamacare, en hij is ook op de andere punten allang andere standpunten toegedaan dan Cruz aangeeft.

Trump vermeldt in zijn mededeling ook de dubieuze acties van de Cruz-campagne, die tijdens de caucus in Iowa (valse) geruchten verspreidde dat Ben Carson zich zou terugtrekken uit de verkiezing, die een briefcampagne organiseerde waarbij hij suggereerde dat kiezers de wet zouden overtreden als ze niet zouden deelnemen aan de caucus (en dan liefst op Cruz moesten stemmen). In zijn persconferentie herhaalde Trump ook dat Cruz automatische telefoonoproepen plaatst in South Carolina, waarbij hij Trump en anderen belastert en zichzelf bewierookt. In die telefoontjes zou hij ook beweren dat Trump zich terugtrekt en niet deelneemt aan de voorverkiezing in South Carolina.

Natural born?

"Als Ted zo wanhopig blijft liegen, heb ik geen andere keuze dan terug te vechten", aldus de mededeling van Trump. "Als hij zijn valse advertenties niet uit roulatie haalt, en zijn leugens niet intrekt, zal ik onmiddellijk" een proces tegen hem beginnen om uit te maken of Cruz, die in Canada is geboren, wel het recht heeft om aan de verkiezingen deel te nemen.

Dat is een kwestie die Trump, die ooit vond dat Obama onterecht president was, al enkele weken aanhaalt. De wetgeving stelt dat een president een "natural born" burger moet zijn. Wat dat precies betekent, wordt in de wet niet gepreciseerd, maar volgens Trump is het feit dat Cruz in de Canadese stad Calgary is geboren (uit een Amerikaanse moeder en een Cubaanse vader), en tot voor kort de dubbele nationaliteit had, van aard om hem te diskwalificeren. De meeste experts denken daar anders over, en argumenteren dat Cruz wel gewoon kan deelnemen, maar er zijn enkele prominente juristen, onder wie de prof. die aan Cruz lesgaf, die vinden dat er wel degelijk een probleem is.

'Een gunst'

In zijn persconferentie beweerde Trump dat hij Cruz een gunst verleent met zo'n proces, want mocht hij de genomineerde zijn, "wat niet zal gebeuren", dan zullen de Democraten zeker een proces aanspannen.

De heftigheid van het debat hangt er wellicht mee samen dat Cruz al enkele dagen op het oorlogspad is. Hij verscheen zondag in bijna alle politieke tv-programma's met heftige kritiek op zowel Trump als de andere rivaal Marco Rubio. Cruz hekelde de andere twee als "geen echte conservatieven", terwijl hij de enige echte kandidaat is die de traditionele familie verdedigt, en die echt tegen abortus ingaat.

Volgens de recentste peilingen zijn Trump, Cruz en Rubio de koplopers in South Carolina, met respectievelijk ongeveer 35, 20 en 15 procent van de gepeilde Republikeinse stemmen. Cruz won de caucus in Iowa, Trump won de voorverkiezing in New Hampshire.

Cruz probeert met zijn aanvallen degenen die voor en achter hem liggen te treffen, en volgens interne peilingen (dit zijn geruchten, niemand maakt die interne peilingen bekend, maar er wordt in alle richtingen over gelekt) zouden de aanvallen, met name tegen Trump, enig effect hebben. Dat was dan ook de reactie van Cruz, na de persconferentie van Trump: "Donald is van slag (rattled)". Cruz negeerde de beschuldigingen inzake leugenachtigheid en voegde toe: "Wij gaan niet op dezelfde manier reageren". Waarna Trump prompt ontkende dat hij van slag was, maar wel toegaf dat hij niet wist hoe de aanvallen tegen hem de resultaten in South Carolina zouden beïnvloeden.

Jeb! versus Rubio

Toen ze een bloedbad voorspelden, hadden waarnemers eigenlijk een gevecht tussen Marco Rubio en Jeb Bush in gedachten. Niet alleen kunnen de twee elkaar niet luchten sinds Rubio, tegen de zin van zijn vroegere mentor Jeb in, zijn kandidatuur stelde, en naar dezelfde kiezers hengelt. Maar er is in South Carolina ook een concrete strijd om de derde plaats. Tot dusver heeft Jeb een heel slecht resultaat gehaald in Iowa, en een redelijke vierde plaats in New Hampshire (met 11 procent). Zijn campagne besteedt bij verre het meeste geld, hij was ooit de topfavoriet. Hij kan niet lang blijven doen alsof een vierde plaats een halve overwinning is. En dus moet hij eigenlijk voor Rubio eindigen in South Carolina, waar hij zijn broer aan campagne-evenementen laat deelnemen, en waar de familie Bush bij de tienduizenden militairen nog heel populair is.

Maar vooralsnog is de grootste ruzie aan de gang tussen Cruz en Trump, en in tweede instantie tussen Cruz en Rubio en tussen Trump en Bush. Trump herhaalde in zijn persconferentie en in tweets de kritiek op de broers Bush, door te verwijzen naar de oorlog van George W. in Irak die het Midden-Oosten destabiliseerde, of naar de aanslag van 11 september die gebeurde terwijl George W. president was.

'De partij schendt haar verbintenis'

De strategie van Trump geeft analisten grijs haar. Waarom zoekt hij de frontale aanval met de familie Bush in een staat waar die familie populair (en waarom doet hij het in radicale termen die zelfs Democraten vermijden), waarom sprak hij tijdens het debat lovend over Planned Parenthood, de organisatie die onder meer voorlichting inzake geboortebeperking geeft, en abortussen uitvoert (Trump noemde het werk van PP, op abortus na. PP doet "fantastische dingen", verklaarde hij tijdens het recentste debat. Waarom verdedigt hij als enige Republikeinse presidentskandidaat het huidige systeem van sociale zekerheid? In de persconferentie rond het proces tegen Cruz werd hem gevraagd naar de dromen van de illegale migranten die hij uit het land wil zetten. "Wat met de dromen van Amerikanen?" aldus Trump, "Amerikanen in de fleur van hun leven dromen niet langer". Waarna hij ook verwees naar zwarte Amerikanen, die onder Obama niet aan dromen zijn toegekomen.

In zijn persconferentie had hij ook zware kritiek op de eigen partij, die danst naar de belangen van geldschieters, en die al enkele keren op rij, aldus Trump, die belangengroepen in het publiek zet, zodat hij telkens uitgejouwd wordt tijdens tv-debatten, terwijl Jeb Bush om het minste toegejuicht wordt. "Ik tekende een verbintenis (om de Republikeinse genomineerde te ondersteunen), maar er zaten twee aspecten aan die verbintenis vast". De partij zou billijk zijn tegenover de kandidaten. "Wat mij betreft, schendt de partij de verbintenis", aldus Trump die daarmee suggereerde dat hij wel eens als onafhankelijke kandidaat zou kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

'Hoe houdt men Trump nog tegen?'

Denkt Trump al aan de campagne na de nominatie? Denkt hij al aan de latere strijd tegen de Democraten? Probeert hij onafhankelijken te bereiken en eventueel zelfs Democraten in de open voorverkiezing van South Carolina? Hij neemt in ieder geval standpunten in die niet populair zijn bij conservatieve Republikeinen, maar die wel brede steun bij de rest van de bevolking hebben.

Zoals Matthew Dowd, een vroegere campagneleider voor George W. Bush, maar sindsdien onafhankelijk geworden, zich op ABC News afvroeg: nadat hij president Bush heeft uitgekafferd, en Planned Parenthood heeft verdedigd, nadat hij tekeer ging tegen Lindsey Graham, de senator van South Carolina, nadat hij werd bestookt met negatieve advertenties van bijna al zijn tegenstanders, nadat hij al maandenlang zelf feitelijk foute beweringen doet, terwijl hij nu ook dreigt met een proces terwijl processen en advocaten in de staat verre van populair zijn - "als hij met dat alles wint in South Carolina, hoe houdt men Donald Trump dan nog tegen?". Althans voor de Republikeinse nominatie liggen zijn kaarten dan bijzonder goed.

Vooraf werd voorspeld dat de Republikeinse voorverkiezing in South Carolina "een bloedbad" zou worden. Maar dat de ene kandidaat een proces zou inspannen tegen de andere, is toch wel bijzonder ongebruikelijk. Het is voorlopig niet meer dan een dreigement, geuit tijdens een heftige persconferentie van de zakenman, die vergezeld ging van een niet minder heftige mededeling. In zijn persconferentie eiste hij verontschuldigingen van Cruz, in zijn mededeling een intrekking "van de leugens".Enkele citaten uit die via Facebook verspreide mededeling van Donald Trump: "Ted Cruz is een volkomen onstabiel persoon. Hij is de grootste leugenaar die ik ooit heb ontmoet, en ik heb enkele van de beste leugenaars ontmoet". (in zijn persconferentie preciseerde Trump, dat de echt goede leugenaars niet betrapt worden, en dat Cruz in die zin een teleurstellende leugenaar is). "Zijn verklaringen zijn volledig onwaar en volkomen uitzinnig", zo gaat de mededeling verder. "Het is moeilijk te geloven dat iemand die beweert een christen te zijn zo oneerlijk kan zijn en zo vaak kan liegen".Cruz zei de afgelopen dagen dat Trump, "indien verkozen, een progressieve rechter zal aanduiden" ter vervanging van de net overleden conservatief Antonin Scalia. "Hoe weten we dat? Omdat hij altijd progressieve standpunten heeft verdedigd". Volgens Trump vertelt Cruz in advertenties ook dat hij voor abortus is, voor Obamacare, tegen wapendracht. Trump in zijn mededeling: "Zoals Ronald Reagan ben ik op vele punten geëvolueerd". Maar, voegde hij tijdens de persconferentie toe, ik ben van in het begin tegen Obamacare, en hij is ook op de andere punten allang andere standpunten toegedaan dan Cruz aangeeft.Trump vermeldt in zijn mededeling ook de dubieuze acties van de Cruz-campagne, die tijdens de caucus in Iowa (valse) geruchten verspreidde dat Ben Carson zich zou terugtrekken uit de verkiezing, die een briefcampagne organiseerde waarbij hij suggereerde dat kiezers de wet zouden overtreden als ze niet zouden deelnemen aan de caucus (en dan liefst op Cruz moesten stemmen). In zijn persconferentie herhaalde Trump ook dat Cruz automatische telefoonoproepen plaatst in South Carolina, waarbij hij Trump en anderen belastert en zichzelf bewierookt. In die telefoontjes zou hij ook beweren dat Trump zich terugtrekt en niet deelneemt aan de voorverkiezing in South Carolina. "Als Ted zo wanhopig blijft liegen, heb ik geen andere keuze dan terug te vechten", aldus de mededeling van Trump. "Als hij zijn valse advertenties niet uit roulatie haalt, en zijn leugens niet intrekt, zal ik onmiddellijk" een proces tegen hem beginnen om uit te maken of Cruz, die in Canada is geboren, wel het recht heeft om aan de verkiezingen deel te nemen. Dat is een kwestie die Trump, die ooit vond dat Obama onterecht president was, al enkele weken aanhaalt. De wetgeving stelt dat een president een "natural born" burger moet zijn. Wat dat precies betekent, wordt in de wet niet gepreciseerd, maar volgens Trump is het feit dat Cruz in de Canadese stad Calgary is geboren (uit een Amerikaanse moeder en een Cubaanse vader), en tot voor kort de dubbele nationaliteit had, van aard om hem te diskwalificeren. De meeste experts denken daar anders over, en argumenteren dat Cruz wel gewoon kan deelnemen, maar er zijn enkele prominente juristen, onder wie de prof. die aan Cruz lesgaf, die vinden dat er wel degelijk een probleem is.In zijn persconferentie beweerde Trump dat hij Cruz een gunst verleent met zo'n proces, want mocht hij de genomineerde zijn, "wat niet zal gebeuren", dan zullen de Democraten zeker een proces aanspannen. De heftigheid van het debat hangt er wellicht mee samen dat Cruz al enkele dagen op het oorlogspad is. Hij verscheen zondag in bijna alle politieke tv-programma's met heftige kritiek op zowel Trump als de andere rivaal Marco Rubio. Cruz hekelde de andere twee als "geen echte conservatieven", terwijl hij de enige echte kandidaat is die de traditionele familie verdedigt, en die echt tegen abortus ingaat.Volgens de recentste peilingen zijn Trump, Cruz en Rubio de koplopers in South Carolina, met respectievelijk ongeveer 35, 20 en 15 procent van de gepeilde Republikeinse stemmen. Cruz won de caucus in Iowa, Trump won de voorverkiezing in New Hampshire.Cruz probeert met zijn aanvallen degenen die voor en achter hem liggen te treffen, en volgens interne peilingen (dit zijn geruchten, niemand maakt die interne peilingen bekend, maar er wordt in alle richtingen over gelekt) zouden de aanvallen, met name tegen Trump, enig effect hebben. Dat was dan ook de reactie van Cruz, na de persconferentie van Trump: "Donald is van slag (rattled)". Cruz negeerde de beschuldigingen inzake leugenachtigheid en voegde toe: "Wij gaan niet op dezelfde manier reageren". Waarna Trump prompt ontkende dat hij van slag was, maar wel toegaf dat hij niet wist hoe de aanvallen tegen hem de resultaten in South Carolina zouden beïnvloeden.Toen ze een bloedbad voorspelden, hadden waarnemers eigenlijk een gevecht tussen Marco Rubio en Jeb Bush in gedachten. Niet alleen kunnen de twee elkaar niet luchten sinds Rubio, tegen de zin van zijn vroegere mentor Jeb in, zijn kandidatuur stelde, en naar dezelfde kiezers hengelt. Maar er is in South Carolina ook een concrete strijd om de derde plaats. Tot dusver heeft Jeb een heel slecht resultaat gehaald in Iowa, en een redelijke vierde plaats in New Hampshire (met 11 procent). Zijn campagne besteedt bij verre het meeste geld, hij was ooit de topfavoriet. Hij kan niet lang blijven doen alsof een vierde plaats een halve overwinning is. En dus moet hij eigenlijk voor Rubio eindigen in South Carolina, waar hij zijn broer aan campagne-evenementen laat deelnemen, en waar de familie Bush bij de tienduizenden militairen nog heel populair is. Maar vooralsnog is de grootste ruzie aan de gang tussen Cruz en Trump, en in tweede instantie tussen Cruz en Rubio en tussen Trump en Bush. Trump herhaalde in zijn persconferentie en in tweets de kritiek op de broers Bush, door te verwijzen naar de oorlog van George W. in Irak die het Midden-Oosten destabiliseerde, of naar de aanslag van 11 september die gebeurde terwijl George W. president was. De strategie van Trump geeft analisten grijs haar. Waarom zoekt hij de frontale aanval met de familie Bush in een staat waar die familie populair (en waarom doet hij het in radicale termen die zelfs Democraten vermijden), waarom sprak hij tijdens het debat lovend over Planned Parenthood, de organisatie die onder meer voorlichting inzake geboortebeperking geeft, en abortussen uitvoert (Trump noemde het werk van PP, op abortus na. PP doet "fantastische dingen", verklaarde hij tijdens het recentste debat. Waarom verdedigt hij als enige Republikeinse presidentskandidaat het huidige systeem van sociale zekerheid? In de persconferentie rond het proces tegen Cruz werd hem gevraagd naar de dromen van de illegale migranten die hij uit het land wil zetten. "Wat met de dromen van Amerikanen?" aldus Trump, "Amerikanen in de fleur van hun leven dromen niet langer". Waarna hij ook verwees naar zwarte Amerikanen, die onder Obama niet aan dromen zijn toegekomen.In zijn persconferentie had hij ook zware kritiek op de eigen partij, die danst naar de belangen van geldschieters, en die al enkele keren op rij, aldus Trump, die belangengroepen in het publiek zet, zodat hij telkens uitgejouwd wordt tijdens tv-debatten, terwijl Jeb Bush om het minste toegejuicht wordt. "Ik tekende een verbintenis (om de Republikeinse genomineerde te ondersteunen), maar er zaten twee aspecten aan die verbintenis vast". De partij zou billijk zijn tegenover de kandidaten. "Wat mij betreft, schendt de partij de verbintenis", aldus Trump die daarmee suggereerde dat hij wel eens als onafhankelijke kandidaat zou kunnen deelnemen aan de verkiezingen.Denkt Trump al aan de campagne na de nominatie? Denkt hij al aan de latere strijd tegen de Democraten? Probeert hij onafhankelijken te bereiken en eventueel zelfs Democraten in de open voorverkiezing van South Carolina? Hij neemt in ieder geval standpunten in die niet populair zijn bij conservatieve Republikeinen, maar die wel brede steun bij de rest van de bevolking hebben.Zoals Matthew Dowd, een vroegere campagneleider voor George W. Bush, maar sindsdien onafhankelijk geworden, zich op ABC News afvroeg: nadat hij president Bush heeft uitgekafferd, en Planned Parenthood heeft verdedigd, nadat hij tekeer ging tegen Lindsey Graham, de senator van South Carolina, nadat hij werd bestookt met negatieve advertenties van bijna al zijn tegenstanders, nadat hij al maandenlang zelf feitelijk foute beweringen doet, terwijl hij nu ook dreigt met een proces terwijl processen en advocaten in de staat verre van populair zijn - "als hij met dat alles wint in South Carolina, hoe houdt men Donald Trump dan nog tegen?". Althans voor de Republikeinse nominatie liggen zijn kaarten dan bijzonder goed.