Trump: ‘Dit brexitakkoord klinkt als een geweldige deal voor de EU’

Donald Trump © Belga Image

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump bedreigt het brexitakkoord dat nu op tafel ligt de toekomstige handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De uitspraken van Trump klinken als een verdoken waarschuwing aan de Britse regering en het Britse parlement.

‘Dit klinkt als een geweldige deal voor de Europese Unie,’ zei Trump aan reporters bij het Witte Huis. ‘Ik denk dat we goed moeten bekijken wat de Britten mogen. Als je naar dit akkoord kijkt, dan lijkt het VK niet met ons te kunnen handelen. En dat zou geen goede zaak zijn, ik denk dat dat niet hun bedoeling was.’

Ontkend

De Amerikaanse president lijkt daarmee te suggereren dat het akkoord dat nu op tafel ligt, de Britten verhindert om een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten te onderhandelen.

De Britse regering heeft dat meteen tegengesproken, meldt de openbare omroep BBC. Een woordvoerder zei dat het brexitakkoord dat zondag werd goedgekeurd op de Europese top in Brussel, het VK wel degelijk toelaat om bilaterale akkoorden te sluiten met landen zoals de VS. ‘We hebben reeds de basis gelegd voor een ambitieus akkoord met de VS via onze gezamenlijke werkgroepen, die al vijf keer zijn samengekomen,’ klinkt het.

Stemming

Het brexitakkoord dat premier Theresa May met de EU heeft gesloten, moet nog worden goedgekeurd in het Britse parlement. Die stemming vindt plaats op dinsdag 11 december, zo kondigde May maandag aan in het Lagerhuis van het parlement. Eerst is er nog een vijf dagen durend debat op dinsdag 4, woensdag 5, donderdag 6 en maandag 10 december.

Zowel het terugtrekkingsakkoord als de politieke verklaring over de Brits-Europese handelsrelaties na de brexit kreeg al de zegen van de Britse regering en de Europese leiders, maar de stemming in het parlement is voor May de moeilijkste kaap om te ronden.

Uitgaande van het tiental parlementsleden dat niet mag of wil meestemmen, moet ze de steun van ongeveer 320 parlementsleden krijgen om een meerderheid te bekomen. Volgens Britse media zouden zich al meer dan 90 partijgenoten tegen het akkoord hebben uitgesproken, waardoor het haast onmogelijk lijkt dat May (over de partijgrenzen heen) een meerderheid kan bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content