Trump-criticus Liz Cheney verliest Republikeinse primary in Wyoming

Liz Cheney. © GettyImages

Liz Cheney werd met amper 15 procent van de stemmen geteld uitgeroepen tot verliezer van de Republikeinse primary in de staat Wyoming. Daarmee wordt een van de meest uitgesproken critici van voormalig president Donald Trump weggestemd uit het Huis van Afgevaardigden.

Met 15 procent van de stemmen geteld lag Cheney bijna 30 procent achterop bij haar door Donald Trump ondersteunde rivaal Harriet Hageman. Het verschil was nog groter dan peilingen hadden voorspeld. Zowel de media als Cheney zelf zagen de nederlaag op basis van die eerste tellingen als onvermijdelijk. ‘Harriet heeft de meeste stemmen behaald’, aldus Cheney, ‘ze won’. Liz Cheney kondigde aan dat ze, ‘samen met Republikeinen, Democraten en onafhankelijken’, haar campagne zal verderzetten tegen Trump en tegen degenen die ‘de republiek willen vernietigen’ door onder meer de verkiezingsuitslag te blijven betwisten en geweld te stoken. ‘Geen burger van deze republiek is een toeschouwer. We kunnen de waarheid niet loslaten en toch een vrije natie blijven’.

Liz Cheney (56), dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, werd in 2016 voor het eerst verkozen tot het Huis van Afgevaardigden. Om de twee jaar werd haar stemmenaantal groter. In 2020 werd ze verkozen met 73 procent van de stemmen. Ze was een neoconservatief, naar het model van haar vader, en ze stemde in het Huis in ruim 90 procent van de gevallen voor de voorstellen van Trump.

Donald Trump haalde in 2020 in haar staat iets minder stemmen dan Cheney, net geen 70 procent.

Na de verkiezingen van 2020 en vooral na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 werd Cheney een leidende Republikeinse stem in het verzet tegen Donald Trump. Ze stemde, als één van tien Republikeinen in het Huis, voor de afzetting, impeachment, van de toenmalige president. Ze werd kort daarop door de partij uit de leiding van het Huis van Afgevaardigden gezet. Later werd ze, opnieuw tegen de zin van de partijleiding, een erg uitgesproken vicevoorzitter van de parlementaire commissie die de bestorming onderzoekt. Ze zei herhaaldelijk dat Trump nooit meer president mocht worden.

Trump ondersteunde in de primary haar tegenkandidaat Harriet Hageman, die in 2016 nochtans een uitgesproken anti-Trumper was geweest, maar die gaandeweg voor het pad van Trump had gekozen. En het publiek, bleek dinsdagnacht, was met Trump, niet met Cheney.

Intussen zijn acht van de tien Republikeinen die begin 2021 voor de impeachment van Trump stemden, niet langer in de running. Vier van de tien waren niet opnieuw kandidaat, vier werden weggestemd in de primary’s ten voordele van een Trumpkandidaat, en de overige twee overleefden open primary’s in Californië en Washington State. Zij nemen het in november op tegen een Democraat.

In het geval van Cheney wordt gespeculeerd over een eventuele presidentskandidatuur, als Republikein of als onafhankelijke. Daarover zei ze niets in haar toespraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content