‘Trump bouwde vermogen op via verdachte fiscale constructies’

VS-president Donald Trump spreekt de pers toe buiten het Witte Huis in Washington, 23 mei 2018 © Reuters

Donald Trump heeft altijd verklaard dat hij een ‘selfmade’-miljardair is, maar dat verhaal wordt dinsdag door de Amerikaanse krant New York Times doorprikt. Trump kreeg meer dan 400 miljoen dollar (in huidige waarde, nvdr.) van zijn ouders, grotendeels via ‘verdachte’ fiscale constructies in de jaren 1990, schrijft de krant.

De New York Times baseert zich op belastingaangiftes en vertrouwelijke financiële documenten, in combinatie met interviews. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse president, net als zijn vier broers en zussen, kon genieten van het geld dat zijn vader Fred als vastgoedmakelaar had verdiend. Voor Donald Trump zou het gaan om 413 miljoen dollar in totaal.

Volgens de krant werd een deel van dat geld via belastingontwijking, en zelfs pure fiscale fraude, verkregen. De president en zijn broers en zussen richtten een schermvennootschap op met als enige doel de giften van hun ouders te verbergen. Donald Trump zou zijn vader ook actief hebben geholpen bij het ontwijken van belastingen, voor miljoenen dollars in totaal. Vastgoed dat in het bezit was van de familie Trump werd daarbij ondergewaardeerd.

De kinderen van Fred Trump zouden in totaal meer dan een miljard dollar hebben gekregen, schrijft de krant. Ze zouden dus, bij een erfbelasting van 55 procent, zo’n 550 miljoen dollar hebben moeten betalen. Maar in realiteit werd slechts 52,2 miljoen dollar afgedragen aan de fiscus.

Het Witte Huis wilde dinsdagavond niet meteen reageren op het krantenbericht. Een advocaat van Trump zegt in de krant wel dat de beschuldigingen ‘honderd procent vals’ zijn. Volgens de advocaat was Donald Trump ook niet betrokken, maar werden zijn zaken afgehandeld door professionals en andere leden van de familie.

De New York Times zegt nog dat het zich heeft gebaseerd op financiële documenten van vader Trump, want de Amerikaanse president wil zijn eigen belastingaangiftes niet publiceren. De vennootschap waar zijn vermogen is in ondergebracht, de Trump Organization, publiceert ook geen resultaten. Die vennootschap wordt momenteel geleid door zijn zonen Eric en Donald Trump Junior.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content