De Amerikaanse Senaat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een ambitieuze fiscale hervorming goedgekeurd, een belangrijke overwinning voor president Donald Trump. Het ontwerp werd na een urenlang debat met 51 tegen 49 stemmen goedgekeurd. Senator Bob Corker stemde als enige Republikein tegen.

Eerder keurde ook al het Huis van Afgevaardigden het ontwerpdecreet over de belastinghervorming goed, maar de stemming in de Senaat lag moeilijker aangezien de Republikeinse meerderheid daar zeer nipt is. Beide goedgekeurde versies verschillen enigszins van elkaar en moeten nu worden geharmoniseerd alvorens de nieuwe belastingwet door Trump ondertekend kan worden. Volgens Amerikaanse media is de kans niettemin groot dat dit nog voor kerst gebeurt.

De nieuwe wet zal volgens de Republikeinen de belastingen voor bedrijven en het grootste deel van de gezinnen verlagen vanaf 2018 en vrijstellingen voorzien voor bedrijven die kapitaal terugbrengen naar de VS. Zo wil men de vennootschapsbelasting doen dalen van 35 tot 20 procent. Ook de inkomstenbelasting -tussen 0 en 39,6 procent- zou dalen. De hoogste schaal blijft onveranderd maar zal enkel voor de grootste verdieners -vanaf 1 miljoen dollar inkomsten voor een gezin- worden toegepast.

Belangrijke zege

De Democraten zijn gekant tegen de hervorming, omdat het belangrijke voordelen schrapt voor gezinnen uit de middenklasse.

Voor Trump is de goedkeuring een belangrijke zege want hij lost hiermee een van zijn campagnebeloften in. Bovendien gaat het om de eerste grote hervorming van zijn mandaat. Op Twitter reageerde de president alvast zeer tevreden: 'We staan één stap dichter bij het doorvoeren van een MASSIEVE belastingverlaging voor werkende gezinnen uit heel Amerika. Speciale dank aan @SenateMajLdr Mitch McConnell en voorzitter @senorrinhatch om onze wet door de Senaat te loodsen. Kijk er naar uit om voor kerst een definitieve wet te tekenen', klonk het op zijn account.

'

De Amerikaanse Senaat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een ambitieuze fiscale hervorming goedgekeurd, een belangrijke overwinning voor president Donald Trump. Het ontwerp werd na een urenlang debat met 51 tegen 49 stemmen goedgekeurd. Senator Bob Corker stemde als enige Republikein tegen.Eerder keurde ook al het Huis van Afgevaardigden het ontwerpdecreet over de belastinghervorming goed, maar de stemming in de Senaat lag moeilijker aangezien de Republikeinse meerderheid daar zeer nipt is. Beide goedgekeurde versies verschillen enigszins van elkaar en moeten nu worden geharmoniseerd alvorens de nieuwe belastingwet door Trump ondertekend kan worden. Volgens Amerikaanse media is de kans niettemin groot dat dit nog voor kerst gebeurt. De nieuwe wet zal volgens de Republikeinen de belastingen voor bedrijven en het grootste deel van de gezinnen verlagen vanaf 2018 en vrijstellingen voorzien voor bedrijven die kapitaal terugbrengen naar de VS. Zo wil men de vennootschapsbelasting doen dalen van 35 tot 20 procent. Ook de inkomstenbelasting -tussen 0 en 39,6 procent- zou dalen. De hoogste schaal blijft onveranderd maar zal enkel voor de grootste verdieners -vanaf 1 miljoen dollar inkomsten voor een gezin- worden toegepast. De Democraten zijn gekant tegen de hervorming, omdat het belangrijke voordelen schrapt voor gezinnen uit de middenklasse. Voor Trump is de goedkeuring een belangrijke zege want hij lost hiermee een van zijn campagnebeloften in. Bovendien gaat het om de eerste grote hervorming van zijn mandaat. Op Twitter reageerde de president alvast zeer tevreden: 'We staan één stap dichter bij het doorvoeren van een MASSIEVE belastingverlaging voor werkende gezinnen uit heel Amerika. Speciale dank aan @SenateMajLdr Mitch McConnell en voorzitter @senorrinhatch om onze wet door de Senaat te loodsen. Kijk er naar uit om voor kerst een definitieve wet te tekenen', klonk het op zijn account.'