Trump bezoekt Kenosha ondanks verzoek van de gouverneur om niet te komen

Kenosha © AFP

Presdident Trump brengt, ondanks nadrukkelijk verzoek van de gouverneur van Wisconsin om weg te blijven, toch een bezoek aan Kenosha, de stad waar vorige week Jacob Blake door de politie meermaals in zijn rug werd geschoten.

De Amerikaanse president Donald Trump brengt dinsdag een bezoek aan de door geweld geteisterde stad Kenosha in de noordelijke staat Wisconsin. Hij wil zich in de verkiezingscampagne profileren als de man van orde en recht en bekritiseert Democratische besturen van steden waar het sinds mei onrustig is. Aanleiding voor de geweldsuitbarstingen is het harde politieoptreden tegen zwarte verdachten zoals in mei in Minneapolis en ruim een week geleden in Kenosha.

Gouverneur Tony Evers van Wisconsin, heeft de president gevraagd van zijn bezoek af te zien uit vrees dat hij olie op het vuur gooit. Maar volgens het Witte Huis hebben veel mensen in de stad laten weten dat ze ‘de president graag verwelkomen’, omdat ze ‘naar leiderschap en rechtshandhaving hunkeren’ en steun zoeken nadat hun zaken zijn leeggeplunderd of verwoest.

Donald Trump
Donald Trump© Reuters

De burgemeester van Kenosha, John Antaramian, heeft de Democratische gouverneur Evers om 30 miljoen dollar steun gevraagd om na ‘de enorme verwoestingen’ de wederopbouw ter hand te kunnen nemen.

Aanleiding in Kenosha voor protesten en plunderingen was het neerschieten van een 29-jarige zwarte verdachte, Jacob Blake, door een politieagent op 23 augustus. Hij werd volgens de politie sinds juli verdacht van seksueel geweld en mocht niet in de buurt van zijn ex komen. De man verzette zich tegen zijn arrestatie. Een agent opende van korte afstand het vuur toen hij volgens de politie na de worsteling met agenten naar zijn auto was gelopen. De agent schoot hem herhaaldelijk in de rug.

Partner Content