Trump benoemt voormalige tegenstander tot VN-ambassadeur

Donald Trump © Belga

Toekomstig Amerikaans president Donald Trump heeft huidig gouverneur van South Carolina Nikki Haley benoemd tot ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. De 44-jarige Republikeinse was tijdens de campagne een uitgesproken tegenstander van Trump.

De 44-jarige Republikeinse was tijdens Trumps campagne een uitgesproken tegenstander van de vastgoedmagnaat, maar zou de functie nu wel aanvaard hebben, zo berichten Amerikaanse media woensdag. Later op woensdag zou de benoeming officieel worden aangekondigd.

Nikki Haley was tijdens de campagne een felle tegenstander van Donald Trump
Nikki Haley was tijdens de campagne een felle tegenstander van Donald Trump© REUTERS

Nikki Haley, eigenlijk Nimrata Randhawa – ze trouwde met de Amerikaanse legerkapitein Michael Haley -, is de dochter van Indiase immigranten. In 2010 werd ze als eerste vrouw ooit verkozen tot gouverneur van South Carolina. Daarnaast werd ze de tweede gouverneur ooit in de VS met een Aziatische afkomst. In 2014 werd ze herverkozen voor een tweede en laatste termijn.

Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen was Haley een felle tegenstander van Trump. Ze steunde zijn uitdager Marco Rubio en toen die de handdoek in de ring gooide, schaarde ze zich achter Ted Cruz. De gouverneur van South Carolina noemde Trump onder meer ook ‘alles wat een gouverneur niet wil in een president’, terwijl Trump Haley in januari nog ‘zwak’ noemde voor haar standpunt over immigratie. In oktober gaf Haley uiteindelijk aan dat ze bij de presidentsverkiezingen toch voor Trump zou stemmen, hoewel ze ‘geen fan’ van hem is.

De benoeming tot VN-ambassadeur moet door de Amerikaanse senaat worden bevestigd. Volgens Amerikaanse media zou Haley’s gebrek aan buitenlandse ervaring haar daar tijdens hoorzittingen kritiek kunnen opleveren. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content