Toyota wil volgens Donald Trump vanuit Mexico onder meer Corolla's maken voor de Amerikaanse markt. "No way!" tweette hij in een reactie. "Bouw de fabriek in de VS of betaal grote invoertaks."

Het Japanse autobedrijf gaf na de tweet geen inhoudelijk commentaar, maar benadrukte in een verklaring wel uit te kijken naar een samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering en stelde ook dat de fabriek niet ten koste zou gaan van banen in de VS.

Eerder werden Toyota's Amerikaanse branchegenoten General Motors en Ford ook al op de korrel genomen door Trump. Ford besloot vervolgens eerder deze week af te zien van plannen voor de bouw van een productielocatie in het Mexicaanse San Luis Potosi.

25 tot 35 procent

De nieuwe Toyota-fabriek in Mexico moet vanaf 2019 tot 200.000 Corolla's per jaar produceren.

De verhuis van de fabriek (uit Canada trouwens, volgens het persagentschap Reuters) werd in april 2015 aangekondigd en het is niet duidelijk waarom Trump er net nu over tweet. Overigens komt de fabriek niet in Baja, zoals Trump schrijft, maar in Guanajuato city. In Baja staat we een oudere Toyota-fabriek die onder meer vrachtwagens produceert.

Tijdens de campagne beloofde Trump een extraheffing voor bedrijven die naar het buitenland vertrekken maar toch voor de Amerikaanse markt blijven produceren. Hij stelde enkele keren dat die heffing 25 of 35 procent zou bedragen.

(Belga/RR)

Toyota wil volgens Donald Trump vanuit Mexico onder meer Corolla's maken voor de Amerikaanse markt. "No way!" tweette hij in een reactie. "Bouw de fabriek in de VS of betaal grote invoertaks." Het Japanse autobedrijf gaf na de tweet geen inhoudelijk commentaar, maar benadrukte in een verklaring wel uit te kijken naar een samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering en stelde ook dat de fabriek niet ten koste zou gaan van banen in de VS. Eerder werden Toyota's Amerikaanse branchegenoten General Motors en Ford ook al op de korrel genomen door Trump. Ford besloot vervolgens eerder deze week af te zien van plannen voor de bouw van een productielocatie in het Mexicaanse San Luis Potosi.De nieuwe Toyota-fabriek in Mexico moet vanaf 2019 tot 200.000 Corolla's per jaar produceren.De verhuis van de fabriek (uit Canada trouwens, volgens het persagentschap Reuters) werd in april 2015 aangekondigd en het is niet duidelijk waarom Trump er net nu over tweet. Overigens komt de fabriek niet in Baja, zoals Trump schrijft, maar in Guanajuato city. In Baja staat we een oudere Toyota-fabriek die onder meer vrachtwagens produceert.Tijdens de campagne beloofde Trump een extraheffing voor bedrijven die naar het buitenland vertrekken maar toch voor de Amerikaanse markt blijven produceren. Hij stelde enkele keren dat die heffing 25 of 35 procent zou bedragen. (Belga/RR)