Trump bedelft eigen partij onder kritiek, gaat ‘zonder ketenen’ campagne voeren

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

Voor wie dacht dat Donald Trump al behoorlijk uitzinnige dingen zei – voortaan zal hij “zonder ketenen” campagne voeren. Hij zal zich niets meer aantrekken van zijn eigen partij, laat hij via Twitter weten, en noemt John McCain en passant “heel vuilgebekt”.

Speaker Paul Ryan meldde maandag tijdens een conference call met verkozenen dat hij Donald Trump niet officieel afvalt, maar dat hij niets meer onderneemt om hem te ondersteunen of te verdedigen. Ryan, de topman in het Huis van Afgevaardigden, werd daarmee de meest prominente in een snel groeiden groep van Republikeinen die afstand nemen van Trump. In de Senaat heeft een derde van de Republikeinen de steun weggehaald bij de genomineerde, daarbij alle vrouwelijke verkozenen.

Dat Republikeinen weglopen bij Trump, onder wie gewezen presidentskandidaat John McCain, heeft te maken met de publicatie van een video uit 2005, waarin Trump uitlegt dat hij zich als ster “alles” kan veroorloven bij vrouwen, dat hij hen onder meer ongevraagd en zonder toestemming kan zoenen en tussen de benen kan grijpen.

Maandag reageerde Trump nog relatief ingetogen op de tussenkomst van Paul Ryan. Hij tweette dat Ryan zich beter met het begrotingstekort en zo kon bezighouden dan met kritiek op de genomineerde van zijn partij.

Dinsdag was alle ingetogenheid weg bij Trump, die een Twitteroffensief begon tegen zijn eigen partij.

“Hoewel ik het tweede debat met overmacht won (elke peiling), is het lastig goed te presteren als Paul Ryan en anderen nul steun geven!”

Kort daarna werd de klagende Trump een scheldende Trump.

“Onze heel zwakke en ondoeltreffende leider Paul Ryan had een slechte conference call waarbij leden fel reageerden op zijn verraad”.

Hij duidde in een volgende tussenkomst op de voordelen van de breuk met de partij:

“Het is zo mooi dat de ketenen van me afgenomen zijn en dat ik nu voor Amerika kan vechten zoals ik het wil”.

‘Republikeinen lastiger dan Achterbakse Hillary’

Even later had hij het in het algemeen over Republikeinen (afgekort tot R’s).

“Trouweloze R’s zijn lastiger dan Achterbakse Hillary. Ze vallen je van alle kanten aan. Ze weten niet hoe te winnen. Ik zal het hen leren!”

Dan is het beter gesteld met de Democraten, aldus Trump in een volgende tweet.

“Met als uitzondering het bedrog tegenover Bernie, die ze van de nominatie weghielden, hebben de Dems zich altijd loyaler tegenover mekaar getoond dan Republikeinen!”

Het volgende doelwit was John McCain, de gewezen gevangen en gemartelde oorlogspiloot, die Trump eerder “geen held” had genoemd. McCain zegde zaterdag zijn steun op voor Trump. Hij zal in reactie op de video ook niet stemmen voor Trump, “want ik heb dochters”.

Reactie van Trump: “De heel vuilgebekte senator John McCain smeekte om mijn steun tijdens zijn voorverkiezing (ik gaf, hij won), en liet me dan vallen over kleedkameropmerkingen!”

Waarbij Trump zijn eigen uitspraken wel heel erg relativeert.

Wat Trump “zonder ketenen” wil gaan doen, is niet duidelijk, maar de uitspraak beklemtoont in ieder geval zijn status als buitenstaander. Sinds het tweede debat toont zijn eigen aanhang een toegenomen enthousiasme terwijl, bleek uit de peiling van NBC en Wall Street Journal, de groep die hij nodig heeft om de verkiezingen te winnen – vrouwen – zich steeds meer van hem afkeert.

In de tweets lijkt het alsof de genomineerde zich loskoppelt van zijn eigen partij, maar financieel heeft hij dat nog niet gedaan. Partijvoorzitter Reince Priebus blijft de partij-infrastructuur ter beschikking van Trump stellen, en blijft ook geld inzamelen dat onder meer de presidentiële campagne ten goede komt.

In de Amerikaanse pers – onder meer de politieke site Politico – wordt erover gespeculeerd dat Ryan zijn steun aan Trump weleens officieel kan opzeggen – zoals McCain deed. Maar in een officiële reactie hield hij zich afzijdig: “Ik concentreer me de komende maand op het verslaan van Democraten. Andere Republikeinen zouden beter hetzelfde doen”.

Een medestander van Ryan, die anoniem getuigde, noemde het gedrag van Trump “een egotrip”.

Partner Content