Dat meldt Amnesty International in een rapport op basis van nieuwe elementen die de ngo inzamelde.

Onderzoekers van Amnesty begaven zich naar de katholieke kerk van de Colombiaanse congregatie waar de slachtoffers in oktober 2015 werden gedood en spraken er met 42 getuigen. Volgens deze getuigen arresteerden soldaten van de regeringstroepen, tussen 20 en 23 oktober, op arbitraire wijze een groot aantal mannen en jongens in het dorp Luale en in de stad Leer.

Volgens de ooggetuigen ging het om herders, winkeliers of studenten, maar niet om guerrillastrijders.

Geen sancties

"Met de handen op de rug gebonden, moesten ze een van de containers binnengaan. De getuigen hoorden de gevangenen nadien roepen, wenen en op de containerwanden kloppen. Die hadden geen ramen of ventilatie", beschrijft Amnesty International in een persbericht. Een andere getuige zegt dat hij zag hoe een commandant de soldaten beval de containers te openen, er de lijken van vier mannen uithaalden, en de deuren nadien sloten terwijl de andere gevangenen nog leefden. De volgende ochtend waren ze -op uitzondering van één slachtoffer- allen overleden. De lichamen werden door soldaten in een vrachtwagen geladen en in twee sloten gedumpt in Kulier, een kilometer ten noordoosten van Leer.

Tegen de soldaten zijn geen sancties getroffen, volgens Amnesty.

Waarom de mannen het doelwit werden van legergeweld is niet uitgemaakt. In het land komen vaker willekeurige moorden voor.

In augustus 2015 werd een bestand gesloten, na een bloedige burgeroorlog.

(Belga/RR)

Dat meldt Amnesty International in een rapport op basis van nieuwe elementen die de ngo inzamelde.Onderzoekers van Amnesty begaven zich naar de katholieke kerk van de Colombiaanse congregatie waar de slachtoffers in oktober 2015 werden gedood en spraken er met 42 getuigen. Volgens deze getuigen arresteerden soldaten van de regeringstroepen, tussen 20 en 23 oktober, op arbitraire wijze een groot aantal mannen en jongens in het dorp Luale en in de stad Leer.Volgens de ooggetuigen ging het om herders, winkeliers of studenten, maar niet om guerrillastrijders."Met de handen op de rug gebonden, moesten ze een van de containers binnengaan. De getuigen hoorden de gevangenen nadien roepen, wenen en op de containerwanden kloppen. Die hadden geen ramen of ventilatie", beschrijft Amnesty International in een persbericht. Een andere getuige zegt dat hij zag hoe een commandant de soldaten beval de containers te openen, er de lijken van vier mannen uithaalden, en de deuren nadien sloten terwijl de andere gevangenen nog leefden. De volgende ochtend waren ze -op uitzondering van één slachtoffer- allen overleden. De lichamen werden door soldaten in een vrachtwagen geladen en in twee sloten gedumpt in Kulier, een kilometer ten noordoosten van Leer. Tegen de soldaten zijn geen sancties getroffen, volgens Amnesty.Waarom de mannen het doelwit werden van legergeweld is niet uitgemaakt. In het land komen vaker willekeurige moorden voor. In augustus 2015 werd een bestand gesloten, na een bloedige burgeroorlog.(Belga/RR)