Treinramp Spanje: ‘Machinist geeft toe dat hij aan 190 km/u bocht inreed’

© ImageGlobe

Een van de machinisten van de hogesnelheidstrein die ontspoorde in Santiago de Compostela heeft toegegeven dat de trein de bocht veel te snel had aangesneden. Het ongeval is het eerste sinds de opening van het Spaanse hogesnelheidsnet in 1992.

Volgens de Spaanse krant El Pais, die bronnen dichtbij het onderzoek citeert, heeft de machinist toegegeven dat de trein aan een snelheid van 190 km/u de bocht inreed waar hij ontspoorde. In die bewuste bocht is de snelheid beperkt tot 80 kilometer per uur.

Waarom de machinist zo snel reed, kon hij niet verduidelijken. Het onderzoek moet uitwijzen of het om een technische of een menselijke fout gaat. Volgens verschillende Spaanse media had de trein vijf minuten vertraging.

De bestuurder zat vast in zijn cabine na het ongeluk. Hij had telefonisch contact met het station toen hij nog niet wist dat er dodelijke slachtoffers gevallen waren. ‘Ik hoop dat er geen doden zijn, want als ze sterven heb ik dat op mijn geweten.’

Dodental loopt op
Het dodental van de ergste treinramp in Spanje in vier decennia staat voorlopig op 77. Ter plaatse vielen 73 slachtoffers. Vier anderen bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

Van de 143 gewonden zouden er vijf in coma zijn, en vele andere gewonden zijn er erg aan toe. Mogelijk bevinden zich er nog andere slachtoffers in de verscheurde en gekantelde rijtuigen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content