De bestuurder van de trein die in Santiago de Compostella ontspoorde, wordt beschuldigd van "doodslag door onvoorzichtigheid", zo heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd.

De treinbestuurder staat sinds donderdagavond onder voorarrest. Bij de treinramp kwamen 78 mensen om het leven. "Sinds donderdag 19.40 uur is hij gerechtelijke aangehouden voor feiten van vermoedelijke doodslag door onvoorzichtigheid", zei Jorge Fernandez Diaz op een persconferentie.

Francisco José Garzon Amo (52) wordt verweten dat hij een bocht aan de rand Santiago met te hoge snelheid nam, waardoor de trein ontspoorde. Hij werd zaterdag naar het politiecommissariaat gebracht, nadat hij het ziekenhuis had verlaten, waar hij met lichte verwondingen was opgenomen.

De man kan gedurende 72 uur in voorlopige hechtenis gehouden worden. Die termijn loopt zondag om 19.40 uur af en hij zal dan voor een rechter verschijnen, preciseerde de minister. Maar de rechtbank liet al weten dat dit "niet voor vandaag gepland is".

Waarschuwingen om te vertragen

Er werd zowel een gerechtelijk als een administratief onderzoek geopend naar de treinramp. Spoornetbeheerder Adif verzekerde dat de bestuurder op het spoor waarschuwingen gekregen had om te vertragen. (Belga/INM)

De bestuurder van de trein die in Santiago de Compostella ontspoorde, wordt beschuldigd van "doodslag door onvoorzichtigheid", zo heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd. De treinbestuurder staat sinds donderdagavond onder voorarrest. Bij de treinramp kwamen 78 mensen om het leven. "Sinds donderdag 19.40 uur is hij gerechtelijke aangehouden voor feiten van vermoedelijke doodslag door onvoorzichtigheid", zei Jorge Fernandez Diaz op een persconferentie. Francisco José Garzon Amo (52) wordt verweten dat hij een bocht aan de rand Santiago met te hoge snelheid nam, waardoor de trein ontspoorde. Hij werd zaterdag naar het politiecommissariaat gebracht, nadat hij het ziekenhuis had verlaten, waar hij met lichte verwondingen was opgenomen. De man kan gedurende 72 uur in voorlopige hechtenis gehouden worden. Die termijn loopt zondag om 19.40 uur af en hij zal dan voor een rechter verschijnen, preciseerde de minister. Maar de rechtbank liet al weten dat dit "niet voor vandaag gepland is". Waarschuwingen om te vertragen Er werd zowel een gerechtelijk als een administratief onderzoek geopend naar de treinramp. Spoornetbeheerder Adif verzekerde dat de bestuurder op het spoor waarschuwingen gekregen had om te vertragen. (Belga/INM)