Transparantie over onkosten: Europees Parlement voor de rechtbank

16/10/17 om 14:11 - Bijgewerkt op 17/10/17 om 10:49

Op 19 oktober vindt voor het Europees Hof van Justitie in Luxemburg een openbare hoorzitting plaats over de onkostenvergoedingen van de 748 Europarlementsleden.

Transparantie over onkosten: Europees Parlement voor de rechtbank

© iStock

Het proces tegen het Europees Parlement werd in november 2015 opgestart door een team van 29 journalisten van Knack, Newsweek Poland, de NOS, Stern en andere Europese media. Op basis van de Wet op de openbaarheid van bestuur hadden de journalisten van The MEPs Project (MEP staat voor Members of European Parliament) bij het Europees Parlement documenten opgevraagd over de onkostenvergoedingen van de Europarlementsleden. Bovenop hun loon krijgen die immers verschillende onkosten terugbetaald: algemene onkosten, een vaste dagvergoeding, reisonkosten en personeelstoelagen.

Het Europees Parlement weigerde de documenten publiek te maken. Het schermde met privacy-bekommernissen én een vermeende buitensporige werklast die het gevolg zou zijn van het vrijgeven van de documenten. Bovendien argumenteerde het parlement dat het geen documenten bijhoudt over hoe de Europarlementsleden hun algemene onkostenvergoedingen besteden. Daarop stapten de journalisten naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, dat er onder meer op toeziet dat de EU-wetgeving in alle lidstaten op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd en toegepast.

De Sloveense journaliste Anuska Delic, initiatiefneemster van The MEPs Project, is opgetogen dat het hof in Luxemburg een openbare hoorzitting organiseert: 'We stellen vast dat het Hof een jury van vijf rechters op deze zaak heeft gezet, in plaats van de gebruikelijke drie. Dat kan wijzen op het belang van deze case en haar precedentwaarde. Want als het Europees Parlement verplicht wordt om transparanter te zijn, kan dat ook gevolgen hebben voor andere Europese instellingen. Sowieso zal het voor de rechtbank moeilijk zijn om de reiskosten van Europarlementsleden niet te beschouwen als informatie waar het publiek recht op heeft, want ook de Europese Commissie heeft een paar maanden geleden al haar reiskosten vrijgegeven.'

Europe by Satellite, de audiovisuele dienst van de Europese Commissie, wijdt donderdag 29/10/7 om 11u30 een nieuwsuitzending aan het proces. Online bekijken kan via deze link.

Lees meer over:

Onze partners