Het is poker op hoog niveau.

Na het onverwacht overlijden van Antonin Scalia, boegbeeld van conservatief Amerika, is het aan president Barack Obama om een vervanger voor te stellen. De Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, moet die kandidaat bekrachtigen. Dat is de procedure, maar Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, liet toen het overlijden van Scalia net bekend geworden was, weten dat geen enkele kandidaat van Obama in overweging zou genomen worden. Hij herhaalde dat deze week. Volgens hem moet gewacht worden tot na de presidentsverkiezingen, wat de vacature ruim een jaar zou openlaten, want de Republikeinen kunnen met hun meerderheid alle nominaties blokkeren.

Patsituatie

Door het overlijden van Scalia zijn er nog 8 rechters aan het hooggerechtshof over, vier die als conservatief bekendstaan, vier als progressief. Met een even aantal kunnen patsituaties ontstaan, waarbij het hof niet in staat is tot een beslissing te komen. De vervanger van Scalia kan het hof in de ene of andere richting doen opschuiven.

In de afgelopen weken circuleerden meerdere namen die op Obama's verlanglijst zouden staan, en woensdag werd daar door Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, een intrigerende naam aan toegevoegd. Volgens Reid onderzoekt het Witte Huis de mogelijke kandidatuur van de Republikeinse gouverneur van Nevada, Brian Sandoval. Reid, zelf afkomstig uit Nevada, beweert dat hij met de president en met topmedewerkers over Sandoval, die werkte als rechter, heeft gesproken.

De 52-jarige Sandoval, van Spaanstalige herkomst, staat bekend als een gematigde Republikein, met standpunten voor milieubehoud en tot op zekere hoogte voor abortus, wat hem voor vele Republikeinen onaanvaardbaar zou maken.

Kan McConnell zijn niet-coöperatie geloofwaardig volhouden als het om een Republikein gaat? Zou Obama echt een Republikein overwegen, of is dit gewoon een pokerkaart waarmee hij de Republikeinen uit evenwicht probeert te maneuvreren?

Vanuit Republikeins gezichtspunt is er een dubbel risico: wat als een Democraat president wordt, is het dan niet slechter dan nu met Obama, die een compromis moet zoeken? En wat als Donald Trump president worden? Wie zal The Donald aanduiden?

Als de peilingen terzake iets uitdrukken, is het dat de Amerikanen, zelfs de Republikeinen, eerder voor een benoeming zijn dan voor obstructie.

Het is poker op hoog niveau. Na het onverwacht overlijden van Antonin Scalia, boegbeeld van conservatief Amerika, is het aan president Barack Obama om een vervanger voor te stellen. De Senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, moet die kandidaat bekrachtigen. Dat is de procedure, maar Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, liet toen het overlijden van Scalia net bekend geworden was, weten dat geen enkele kandidaat van Obama in overweging zou genomen worden. Hij herhaalde dat deze week. Volgens hem moet gewacht worden tot na de presidentsverkiezingen, wat de vacature ruim een jaar zou openlaten, want de Republikeinen kunnen met hun meerderheid alle nominaties blokkeren.Door het overlijden van Scalia zijn er nog 8 rechters aan het hooggerechtshof over, vier die als conservatief bekendstaan, vier als progressief. Met een even aantal kunnen patsituaties ontstaan, waarbij het hof niet in staat is tot een beslissing te komen. De vervanger van Scalia kan het hof in de ene of andere richting doen opschuiven.In de afgelopen weken circuleerden meerdere namen die op Obama's verlanglijst zouden staan, en woensdag werd daar door Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, een intrigerende naam aan toegevoegd. Volgens Reid onderzoekt het Witte Huis de mogelijke kandidatuur van de Republikeinse gouverneur van Nevada, Brian Sandoval. Reid, zelf afkomstig uit Nevada, beweert dat hij met de president en met topmedewerkers over Sandoval, die werkte als rechter, heeft gesproken. De 52-jarige Sandoval, van Spaanstalige herkomst, staat bekend als een gematigde Republikein, met standpunten voor milieubehoud en tot op zekere hoogte voor abortus, wat hem voor vele Republikeinen onaanvaardbaar zou maken.Kan McConnell zijn niet-coöperatie geloofwaardig volhouden als het om een Republikein gaat? Zou Obama echt een Republikein overwegen, of is dit gewoon een pokerkaart waarmee hij de Republikeinen uit evenwicht probeert te maneuvreren?Vanuit Republikeins gezichtspunt is er een dubbel risico: wat als een Democraat president wordt, is het dan niet slechter dan nu met Obama, die een compromis moet zoeken? En wat als Donald Trump president worden? Wie zal The Donald aanduiden?Als de peilingen terzake iets uitdrukken, is het dat de Amerikanen, zelfs de Republikeinen, eerder voor een benoeming zijn dan voor obstructie.