Tot nu 2.647 Syrische vluchtelingen naar VS – 0,06 procent

Angela Merkel met Barack Obama in de zomer van 2015 © REUTERS
Rudi Rotthier

Van zowat 4,5 miljoen Syrische vluchtelingen zijn er amper 2.647 in de VS beland. De Amerikaanse terughoudendheid staat in contrast met de houding van buur Canada.

The New York Times maakt het officieel cijfer bekend, in een artikel dat uitlegt waarom het zo moeilijk ligt in de VS om Syriërs op te nemen. President Obama heeft toegezegd om tegen oktober 10.000 Syrische vluchtelingen te aanvaarden, maar tegen het huidig tempo zal dat streefcijfer misschien niet worden gehaald.

De VS, berekende de krant, neemt 0,06 procent van de Syrische vluchtelingenstroom voor zijn rekening. Vergelijk dat met de miljoenen vluchtelingen in het Midden-Oosten, of met een land als Zweden waar volgens officiële cijfers 57.000 Syrische asielzoekers zijn ondergebracht. België heeft beduidend meer Syriërs opgenomen dan de VS.

Canada, met ongeveer een tiende van de bevolking van de VS, zal de komende zes weken 13.000 Syriërs overvliegen, en mikt voor dit jaar op 25.000 Syrische vluchtelingen die via de overheid komen, en daarnaast minstens 10.000 vluchtelingen die via privé-sponsoren arriveren.

18 tot 24 maanden

Waarom ligt het zo moeilijk in de VS?

Syrische vluchtelingen die de VS in willen, moeten een speciaal onderzoek doormaken, los van wat voor andere vluchtelingen geldt. Ze moeten behalve bijvoorbeeld FBI ook de Enhanced Syrian Review passeren, in het leven geroepen om fraude en radicaliteit te detecteren. Dat controlesysteem werd ontworpen nadat de inspanningen van de VS om in Syrië bondgenoten te vinden, zo vaak foutliepen.

De procedure nam per vluchteling 18 tot 24 maanden in beslag. Op het moment dat de vluchteling toegelaten wordt tot het land, is de asielprocedure afgewerkt.

President Obama probeerde die procedure in het najaar te laten versnellen, en uit solidariteit met onder meer Europa een groter aantal vluchtelingen op te nemen. Maar in het midden van die versnellingspoging vonden de aanslagen in Parijs plaats, weken later gevolgd door de aanslag in San Bernardino. De drang in de VS om Syrische vluchtelingen op te nemen was ineens bekoeld.

Een meerderheid van gouverneurs kondigde aan dat in hun staat geen plaats was voor Syriërs. Vertegenwoordigers van veiligheidsdiensten stelden dat er geen zekerheid kon bestaan dat de vluchtelingen geen veiligheidsrisico zouden inhouden. Presidentskandidaten zoals Jeb Bush en Ted Cruz lieten weten dat men op christelijke vluchtelingen moest mikken, en dat de moslims-vluchtelingen beter in moslimlanden konden worden ondergebracht. Een andere presidentskandidaat, Ben Carson, vergeleek de Syriërs met hondsdolle honden. Waarna Donald Trump zijn voorstel lanceerde om tijdelijk maar helemaal geen moslims meer toe te laten in de VS.

Partner Content