Tot 15.000 rebellen nodig om IS te bestrijden

© BELGAIMAGE

Om de Islamitische Staat (IS) uit het oosten van Syrië terug te dringen, is een troepenmacht van 12.000 tot 15.000 Syrische rebellen nodig, meent het Amerikaanse leger. Momenteel worden 5.000 rekruten opgeleid.

Het Amerikaanse leger oordeelt dat een troepenmacht van 12.000 tot 15.000 Syrische rebellen nodig is om het grondgebied dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het oosten van Syrië heeft veroverd, terug te winnen. Dat is drie keer het contingent militanten dat momenteel opgeleid wordt door de Verenigde Staten.

Het is de eerste keer dat Washington zo’n precies cijfer meedeelt, nodig om IS te bestrijden. De Verenigde Staten leiden momenteel 5.000 rekruten op. Generaal Martin Dempsey, de hoogste militair binnen het Amerikaanse leger, beklemtoonde dat de inzet van zo’n rebellenleger vitaal is om de islamisten uit Syrië te verdrijven. “Een landcomponent” om de luchtaanvallen te ondersteunen, is een belangrijk aspect van de Amerikaanse strategie.

Volgens de VS is de beste manier daarvoor te vertrouwen op de gematigde Syrische oppositie. Hij deelde nog mee dat de 5.000 manschappen die momenteel door de VS getraind worden, niet bedoeld zijn om het totale contingent van de gematigde rebellen te vertegenwoordigen. “Vijfduizend was nooit het definitieve cijfer”.

Het Amerikaanse Congres stemde vorige week in met het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om vijfduizend gematigde rebellen in Syrië te trainen en uit te rusten. Saoedi-Arabië bood aan de trainingen daar te laten plaatsvinden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content