Of het ooit zover komt hangt van vele factoren af en zeker van de juridische strijd die er straks misschien losbreekt rond het prestigieuze Detroit Institute of Arts. Dit museum behoort tot de top van de Amerikaanse musea. Zowel het gebouw als de collectie zijn eigendom van de failliete stad Detroit. De curator vroeg aan Christie's om de collectie naar waarde te schatten.

Aanvankelijk werd de collectie geschat op meer dan 1 biljoen dollar. Maar woensdag raakte bekend dat Christie's de collectie schat op 450 à 870 miljoen dollar, een bedrag dat eigenlijk wat tegenvalt. Het gaat dan wel om de schatting van de werken die de stad destijds zelf heeft verworven. Het mag verwacht worden dat er nog aardig wat water door de Schelde zal vloeien vooraleer dit gebeurt, want het Detroit Institute of Arts is echt een topinstituut.

De DIA werd opgestart in 1885 en heeft een droomcollectie met onder meer werk van Van Eyck, Bellini, Dürer, Rembrandt, Rubens, Degas, Monet, Van Gogh, Kandinsky, Munch en zoveel andere tenoren uit de klassieke kunstgeschiedenis. De collectie omvat ook heel wat etnische kunst uit Amerika, Afrika en Ocenanië. Ondertussen wordt er druk gezocht naar oplossingen om de verkoop te verhinderen, onder meer door steun te vragen aan andere musea of door collecties uit te lenen. (PS)

Of het ooit zover komt hangt van vele factoren af en zeker van de juridische strijd die er straks misschien losbreekt rond het prestigieuze Detroit Institute of Arts. Dit museum behoort tot de top van de Amerikaanse musea. Zowel het gebouw als de collectie zijn eigendom van de failliete stad Detroit. De curator vroeg aan Christie's om de collectie naar waarde te schatten. Aanvankelijk werd de collectie geschat op meer dan 1 biljoen dollar. Maar woensdag raakte bekend dat Christie's de collectie schat op 450 à 870 miljoen dollar, een bedrag dat eigenlijk wat tegenvalt. Het gaat dan wel om de schatting van de werken die de stad destijds zelf heeft verworven. Het mag verwacht worden dat er nog aardig wat water door de Schelde zal vloeien vooraleer dit gebeurt, want het Detroit Institute of Arts is echt een topinstituut. De DIA werd opgestart in 1885 en heeft een droomcollectie met onder meer werk van Van Eyck, Bellini, Dürer, Rembrandt, Rubens, Degas, Monet, Van Gogh, Kandinsky, Munch en zoveel andere tenoren uit de klassieke kunstgeschiedenis. De collectie omvat ook heel wat etnische kunst uit Amerika, Afrika en Ocenanië. Ondertussen wordt er druk gezocht naar oplossingen om de verkoop te verhinderen, onder meer door steun te vragen aan andere musea of door collecties uit te lenen. (PS)