Jeremy Ractliffe, het voormalige hoofd van het Nelson Mandela Kinderfonds (NMCF), is opgestapt als lid van de raad van bestuur van de liefdadigheidsinstelling. Zijn ontslag is een gevolg van de ophef over de ruwe diamanten die hij kreeg van topmodel Naomi Campbell.

Op 5 augustus verklaarde Campbell op het proces van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor dat ze in 1997 drie ruwe diamanten had gekregen na een liefdadigheidsdiner dat door Mandela was georganiseerd en waarop ook Taylor aanwezig was.

Volgens de aanklagers zou Taylor de diamanten zelf hebben gekregen van rebellen in buurland Sierra Leone, in ruil voor wapens.

Campbell, die naar eigen zeggen niet wist dat diamanten van Taylor afkomstig waren, gaf ze nadien aan Ractliffe. Ze wou dat ze voor caritatieve doeleinden gebruikt zouden worden.

Ractliffe wou niet dat het fonds bij eventuele illegale activiteiten betrokken zou raken besloot de diamanten te houden. Het is in Zuid-Afrika illegaal om ruwe diamanten zonder certificaat van herkomst te bezitten.

Maar Ractliffe gaf de diamanten pas aan de politie nadat de zaak door de getuigenissen op het proces in het Nederlandse Leidschendam in de publiciteit was gekomen.

Ractliffe verontschuldigt zich nu voor de mogelijke schade die hij het imago van het NMCF heeft berokkend. Of hij uit eigen beweging ontslag nam, of daartoe gedwongen werd, is niet bekend.

Jeremy Ractliffe, het voormalige hoofd van het Nelson Mandela Kinderfonds (NMCF), is opgestapt als lid van de raad van bestuur van de liefdadigheidsinstelling. Zijn ontslag is een gevolg van de ophef over de ruwe diamanten die hij kreeg van topmodel Naomi Campbell. Op 5 augustus verklaarde Campbell op het proces van de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor dat ze in 1997 drie ruwe diamanten had gekregen na een liefdadigheidsdiner dat door Mandela was georganiseerd en waarop ook Taylor aanwezig was. Volgens de aanklagers zou Taylor de diamanten zelf hebben gekregen van rebellen in buurland Sierra Leone, in ruil voor wapens. Campbell, die naar eigen zeggen niet wist dat diamanten van Taylor afkomstig waren, gaf ze nadien aan Ractliffe. Ze wou dat ze voor caritatieve doeleinden gebruikt zouden worden. Ractliffe wou niet dat het fonds bij eventuele illegale activiteiten betrokken zou raken besloot de diamanten te houden. Het is in Zuid-Afrika illegaal om ruwe diamanten zonder certificaat van herkomst te bezitten. Maar Ractliffe gaf de diamanten pas aan de politie nadat de zaak door de getuigenissen op het proces in het Nederlandse Leidschendam in de publiciteit was gekomen. Ractliffe verontschuldigt zich nu voor de mogelijke schade die hij het imago van het NMCF heeft berokkend. Of hij uit eigen beweging ontslag nam, of daartoe gedwongen werd, is niet bekend.