Topman Daimler over vluchtelingen: ‘Wie het verleden kent, mag hen niet wegsturen’

Dieter Zetsche, CEO van Daimler © REUTERS

Dieter Zetsche, topman van Mercedes-moederconcern Daimler, heeft aan de vooravond van het autosalon van Frankfurt (IAA), een lans gebroken voor de vele vluchtelingen die op weg zijn naar Europa, en Duitsland in het bijzonder.

“Wie het verleden kent, mag hen niet wegsturen. Wie het heden ziet, kan hen niet wegsturen. Wie aan de toekomst denkt, zal hen niet wegsturen”, aldus Dieter Zetsche bij de voorstelling van zijn ‘Intelligent Aerodynamic Automobile’-concept.

“Sommige mensen denken dat immigratie de toekomstperspectieven van een land in gevaar brengt. Ik ben overtuigd van het tegengestelde. Meer dan 800.000 mensen die onze hulp nodig hebben opnemen is ongetwijfeld een Herculesopdracht voor Duitsland. Maar in het best-case-scenario kan het ook een fundament vormen voor het volgende Duitse economische mirakel – net als de miljoenen gastarbeiders waren voor ons economisch mirakel in de jaren 1950 en 1960”.

Geld verdubbelen

De Daimler-topman benadrukt dat uiteraard niet iedereen die naar Europa komt een briljant ingenieur, mechanieker of ondernemer is. “Uiteraard niet. Maar velen zijn zeer goed opgeleid. Ik geloof dat wie zijn leven achterlaat, heel gemotiveerd is om hier te leren en te werken om een nieuw leven uit te bouwen bij ons. Dit zijn exact de mensen naar wie we op zoek zijn bij Mercedes en overal in Duitsland.” De topman beloofde maandagavond alvast een miljoen euro voor een project van de Duitse krant Bild ter ondersteuning van de vluchtelingen. Bovendien zal Daimler elke euro die zijn personeel doneert ten gunste van de vluchtelingenproblematiek verdubbelen.

Oorlogsverleden

Het verleden waar Zetsche naar verwees, is ook het verleden van zijn eigen bedrijf. Nog voor Hitler in 1933 aan de macht kwam, nam Daimler grote advertenties in de Nazi-partijkrant, en werd een regeling getroffen waarbij partijbonzen in auto’s van Daimler konden rijden. Later werd Daimler een belangrijke factor in de Duitse oorlogsinspanning.

Daimler is meer dan ooit een van de giganten van de Duitse economie.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content