Topambtenaren moeten taalexamen afleggen

Steven Vandeput © Dieter Telemens

133 federale top- en 4.000 leidinggevende ambtenaren moeten via een examen bewijzen dat ze tweetalig zijn.

Dat schrijven Het Laatste Nieuws, De Morgen en Het Nieuwsblad.

In 2002 werd de wet voor de ‘functionele tweetaligheid’ van federale topambtenaren op tafel gelegd door toenmalig minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche (toen SP). De wet werd gestemd, maar bleef dode letter. De Franstalige partijen stonden op de rem, uit vrees dat veel Franstalige ambtenaren het vereiste niveau niet zouden halen.

“Het gevolg is dat er vandaag teams zijn binnen de federale overheid waarin leidinggevenden en medewerkers elkaar niet goed begrijpen”, zegt het kabinet van minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA).

‘Symbooldossier’

Voortaan moeten topambtenaren en leidinggevenden die anderstalige medewerkers evalueren, een taalexamen afleggen. De huidige leidinggevenden krijgen twee jaar en zes maanden om hun achterstand in te halen. “We zullen ook in opleidingen en begeleiding voorzien”, zegt Vandeput.

“Dit is een symbooldossier”, zegt Marc Saenen van de christelijke vakbond ACV. “Vandeput komt een paar jaar te laat. De schrijnende toestanden van Franstaligen die geen woord Nederlands kunnen, zijn voorbij. Er is echt een serieuze inhaalbeweging gebeurd.”

In eerste instantie werd gemeld dat wie niet slaagt voor het examen, zijn baan kan verliezen. Dat klopt niet, reageert het kabinet van Vandeput vanmorgen tegenover Belga.

“Gisteren keurde de ministerraad het koninklijk besluit goed dat de functionele tweetaligheid van leidinggevende ambtenaren regelt. Vanaf nu moeten deze hun functionele kennis van de tweede taal bewijzen door te slagen voor een taalexamen. Het niet slagen voor het examen heeft verschillende gevolgen voor de verschillende groepen ambtenaren”, klinkt het.

“Nieuwe topambtenaren worden ontslagen als ze binnen de 6 maanden niet slagen voor het examen, voor topambtenaren die nu al in dienst zijn, is dat 30 maanden. ‘Gewone’ leidinggevende ambtenaren worden niet ontslagen maar kunnen hun medewerkers van de andere landstaal niet langer evalueren.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content