Ik kon mezelf wel voor de kop stoten, begint David Axelrod zijn artikel in The New York Times. Axelrod, die een leidende rol speelde in de twee presidentiële campagnes van Barack Obama, en die de president ook vele jaren in het Witte Huis adviseerde, werkt nu onder meer als commentator voor CNN.

Ook ik, schrijft hij, heb voorspeld dat Trumps campagne geen lang leven beschoren zou zijn. "Maar ik ben mijn eigen memo vergeten".

"De houding tegenover president Obama zal de selectie van zijn opvolger bepalen".

"Precies die kwaliteiten die in 2008 in het voordeel van Obama speelden, worden nu door Republikeinen met een scheef oog bekeken: bedachtzaamheid wordt beschouwd als aarzeling, geduld als zwakte. Zijn roep om tolerantie en zijn passionele omhelzing van diversiteit ergeren velen aan de Republikeinse basis, die met wantrouwen en boosheid de snel veranderende bevolkingsstructuur van hun land aanschouwen". Obama legt de klemtoon op diplomatie maar ook dat is nu verdacht.

"En wie is er dan bij de Republikeinen meer de antithese van Obama dan de vuilgebekte, autoritaire, neem-geen-gevangenen Trump? Zijn bombast laat geen ruimte voor nuance of complexiteit. Hij pronkt met zijn intolerantie als een aanval op 'politieke correctheid', en hij belooft dat hij de wereld in het gareel zal doen lopen, van Mexico tot China, tot Syrië en Irak".

'Yes we Can? Neen, Yes I can'

"De pot op met een programma, wie beter om de dingen te corrigeren dan de uitdagende sterke man die belooft op pure wilskracht Amerika opnieuw groot te maken. Yes we can? ( de legendarische slogan van Obama, red.) Verduiveld neen! Laat het gewoon aan mij over, zegt Trump. Yes I can!"

De constante boosheid en het uitdagend taalgebruik staan in contrast met de cool en bedachtzaamheid van Obama.

"Trump kan nog altijd struikelen. Zijn aanhoudende voorsprong in de peilingen zal misschien verdwijnen als het veld van kandidaten kleiner wordt, en er misschien enthousiasme ontstaat over een alternatief. Zoals hijzelf een paar maanden geleden suggereerde: mensen kunnen zijn show beu worden. We weten ook niet hoe de uitbundige koploper zal reageren als hij een voorverkiezing verliest".

In tegenstelling tot Obama, die in 2008 een meerderheid van Onafhankelijken en zelfs enige Republikeinen wist te bereiken, heeft Trump op dat gebied grote problemen. Hij peilt het slechtst van de Republikeinse kandidaten bij Democraten en Onafhankelijken. Na zijn uitspraken over Mexicaanse illegalen als verkrachters weet hij niet veel Spaanstaligen voor zich in te nemen. Maar, geeft Axelrod toe, Trump heeft alle verwachtingen al overtroffen. "Wie zou nu nog tegen hem wedden?"

Ik kon mezelf wel voor de kop stoten, begint David Axelrod zijn artikel in The New York Times. Axelrod, die een leidende rol speelde in de twee presidentiële campagnes van Barack Obama, en die de president ook vele jaren in het Witte Huis adviseerde, werkt nu onder meer als commentator voor CNN. Ook ik, schrijft hij, heb voorspeld dat Trumps campagne geen lang leven beschoren zou zijn. "Maar ik ben mijn eigen memo vergeten". "De houding tegenover president Obama zal de selectie van zijn opvolger bepalen". "Precies die kwaliteiten die in 2008 in het voordeel van Obama speelden, worden nu door Republikeinen met een scheef oog bekeken: bedachtzaamheid wordt beschouwd als aarzeling, geduld als zwakte. Zijn roep om tolerantie en zijn passionele omhelzing van diversiteit ergeren velen aan de Republikeinse basis, die met wantrouwen en boosheid de snel veranderende bevolkingsstructuur van hun land aanschouwen". Obama legt de klemtoon op diplomatie maar ook dat is nu verdacht. "En wie is er dan bij de Republikeinen meer de antithese van Obama dan de vuilgebekte, autoritaire, neem-geen-gevangenen Trump? Zijn bombast laat geen ruimte voor nuance of complexiteit. Hij pronkt met zijn intolerantie als een aanval op 'politieke correctheid', en hij belooft dat hij de wereld in het gareel zal doen lopen, van Mexico tot China, tot Syrië en Irak"."De pot op met een programma, wie beter om de dingen te corrigeren dan de uitdagende sterke man die belooft op pure wilskracht Amerika opnieuw groot te maken. Yes we can? ( de legendarische slogan van Obama, red.) Verduiveld neen! Laat het gewoon aan mij over, zegt Trump. Yes I can!"De constante boosheid en het uitdagend taalgebruik staan in contrast met de cool en bedachtzaamheid van Obama. "Trump kan nog altijd struikelen. Zijn aanhoudende voorsprong in de peilingen zal misschien verdwijnen als het veld van kandidaten kleiner wordt, en er misschien enthousiasme ontstaat over een alternatief. Zoals hijzelf een paar maanden geleden suggereerde: mensen kunnen zijn show beu worden. We weten ook niet hoe de uitbundige koploper zal reageren als hij een voorverkiezing verliest".In tegenstelling tot Obama, die in 2008 een meerderheid van Onafhankelijken en zelfs enige Republikeinen wist te bereiken, heeft Trump op dat gebied grote problemen. Hij peilt het slechtst van de Republikeinse kandidaten bij Democraten en Onafhankelijken. Na zijn uitspraken over Mexicaanse illegalen als verkrachters weet hij niet veel Spaanstaligen voor zich in te nemen. Maar, geeft Axelrod toe, Trump heeft alle verwachtingen al overtroffen. "Wie zou nu nog tegen hem wedden?"