'De documenten hadden door eender wie gekocht kunnen worden', aldus ABC News.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft een 'dringend onderzoek' bevolen om te achterhalen hoe de documenten in publieke handen zijn kunnen vallen.

Op slot

ABC publiceerde deze week verschillende exclusieve berichten op basis van overheidsdocumenten van de huidige en vorige regeringen. Woensdag onthulde de zender dat de documenten werden gevonden in archiefkasten in een winkel in de hoofdstad Canberra.

De twee zware kasten waren op slot en de sleutels waren kwijt, maar de koper boorde de sloten open en trof er de documenten aan.

'Grootste lek'

Volgens ABC gaat het om duizenden pagina's die 'de interne werking van vijf verschillende regeringen over bijna een decennium onthullen', de zender spreekt van 'het grootste lek in de geschiedenis van de Australische overheid'. Bijna alle documenten zijn geclassificeerd als 'strikt geheim' of 'AUSTEO' (Autralian Eyes Only).

Mails die zijn aangetroffen in The Cabinet Files, leggen onder meer bloot dat de Australische federale politie tussen 2008 en begin 2013 bijna 400 documenten over nationale veiligheid heeft verloren, maar over hun inhoud zijn er geen details.

De papieren brengen onder andere nog aan het licht dat toenmalig immigratieminister en huidig minister van Financiën Scott Morrison de veiligheidsdiensten in 2013 de opdracht had gegeven om veiligheidscontroles te vertragen om de uitgifte van visa te vertragen.

'De documenten hadden door eender wie gekocht kunnen worden', aldus ABC News.De Australische premier Malcolm Turnbull heeft een 'dringend onderzoek' bevolen om te achterhalen hoe de documenten in publieke handen zijn kunnen vallen.ABC publiceerde deze week verschillende exclusieve berichten op basis van overheidsdocumenten van de huidige en vorige regeringen. Woensdag onthulde de zender dat de documenten werden gevonden in archiefkasten in een winkel in de hoofdstad Canberra. De twee zware kasten waren op slot en de sleutels waren kwijt, maar de koper boorde de sloten open en trof er de documenten aan. Volgens ABC gaat het om duizenden pagina's die 'de interne werking van vijf verschillende regeringen over bijna een decennium onthullen', de zender spreekt van 'het grootste lek in de geschiedenis van de Australische overheid'. Bijna alle documenten zijn geclassificeerd als 'strikt geheim' of 'AUSTEO' (Autralian Eyes Only). Mails die zijn aangetroffen in The Cabinet Files, leggen onder meer bloot dat de Australische federale politie tussen 2008 en begin 2013 bijna 400 documenten over nationale veiligheid heeft verloren, maar over hun inhoud zijn er geen details. De papieren brengen onder andere nog aan het licht dat toenmalig immigratieminister en huidig minister van Financiën Scott Morrison de veiligheidsdiensten in 2013 de opdracht had gegeven om veiligheidscontroles te vertragen om de uitgifte van visa te vertragen.