Top over toekomst Afghanistan gestart in Turkije

© Reuters

In Istanbul, Turkije is een internationale top van start gegaan om een koers uit te stippelen voor het door oorlog geteisterde Afghanistan.

In Istanbul, Turkije is een internationale top van start gegaan om een koers uit te stippelen voor het door oorlog geteisterde Afghanistan. De internationale conferentie wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van 27 landen waaronder de Afghaanse president Hamid Karzai en de Pakistaanse president Asif Ali Zardari. Ook China, India en Iran vaardigden een gezant af naar de conferentie.

Eén van de thema’s die wordt aangesneden op de top is de vraag van de Verenigde Staten en Afghanistan aan Pakistan om de activiteiten van oproerkraaiers te beteugelen. In het bijzonder willen beide landen dat Pakistan werk maakt van het opruimen van clandestiene optrekjes van Taliban- en Al-Qaedastrijders. Die rebellengroepen houden zich vooral op in het noordwesten van Pakistan. De Pakistaanse overheid heeft altijd ontkend dat het die rebellen steunt.

Herstel relatie Afghanistan & Pakistan

De Pakistaanse en Afghaanse president kwamen op de conferentie alvast overeen om samen een onderzoek te starten naar de dood van de Afghaanse vredesonderhandelaar Burhanuddin Rabbani in september van dit jaar. De relaties tussen Pakistan en Afghanistan waren sterk bekoeld na de moord op Rabbani, een moord die volgens de Afghaanse overheid beraamd was in Pakistan en uitgevoerd werd door een Pakistaanse zelfmoordterrorist.

In zijn openingsrede stelde de Turkse president Gul dat oprechte solidariteit de enige weg is naar een veilig Afghanistan. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content