Top 10 van landen met meeste christenvervolging

Kerk in Peshawar, Pakistan © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Wereldwijd neemt de christenvervolging toe. In Syrië alleen al werden in 2013 minstens 1.123 christenen gedood omwille van hun geloof.

Het aantal christenen dat in 2013 werd gedood om religieuze redenen is gestegen. Vooral in onstabiele landen met oorlog dreigt gevaar voor christenen. Dat blijkt uit een rapport gepubliceerd door de christelijke ngo Open Doors.

In de top-10 van de lijst staan zes landen die ineengestort zijn door oorlog of waar de overheid niet in staat is het land op een goede manier te regeren. Het meest afgesloten land ter wereld Noord-Korea, staat voor het twaalfde jaar op rij op nummer 1.

Toch ook een klein lichtpuntje volgens de ngo: Mali is uit de top-10 verdwenen en naar nummer 33 gezakt. Nu de islamitische terroristen in het Afrikaanse land zijn teruggedrongen, hebben de christenen opnieuw meer ademruimte.

1. Noord-Korea

Ongeveer 50.000 tot 70.000 christenen zitten volgens Open Doors vast in concentratiekampen, gevangenissen en andere vormen van gevangenschap. De komst van de nieuwe leider Kim Jong-un heeft geen verbetering gebracht. Noord-Korea is nog steeds een natie waar geen ruimte is om het christelijk geloof uit te oefenen.

2. Somalië

Somalië, al jaren beschouwd als een ‘gefaalde staat’, stijgt naar de tweede plaats. De Islamitische terreurbeweging Al-shabaab controleert grote gebieden van het land en leeft conform de regels van de sharia, waarin geen plaats is voor christen.

3. Syrië

De eindeloze burgeroorlog deed Syrië stijgen van de elfde naar de derde plaats. De steeds radicaler wordende rebellen zien christenen als aanhangers van de regering. Maar de christen op hun beurt hoeven geen steun te verwachten van het regime van Assad. ‘Het land telde in 2013 het hoogste aantal om hun geloof gedode christenen’, meldt het rapport.

4. Irak

Net als in Syrië dulden de jihadisten de christen in Irak niet. Als ze zich niet bekeren hebben ze vaak de keuze tussen een geldboete of de kogel.

5. Afghanistan

Tien jaar nadat de Taliban door buitenlandse troepen werd verjaagd, is de leefsituatie voor christenen niet verbeterd in Afghanistan. In theorie zou de regering de vrijheid van godsdienst moeten beschermen, maar in de praktijk gebeurt dit niet. Extremistische moslims hebben nog steeds veel invloed op de samenleving. Volgens Open Doors is het waarschijnlijk dat de kerk ondergronds verder moet, wil het zijn voortbestaan garanderen.

6. Saudi-Arabië

De islam is de enige erkende godsdienst in Saudi-Arabië. Het aantal christenen in Saoedi-Arabië wordt geschat op 1,2 miljoen. Dit zijn voornamelijk expats uit Afrikaanse of Aziatische landen. Buitenlandse christenen mogen alleen samenkomen op eigen terrein.

7. Malediven

In het vakantieparadijs leven veel christenen in angst. Zo mogen buitenlanders hun geloof wel privé praktiseren, maar ze mogen hierbij geen autochtonen uitnodigen. De bijbel mag niet worden ingevoerd, alleen buitenlanders mogen er eentje bezitten voor eigen gebruik.

8. Pakistan

‘Net als in Afghanistan hebben stammen en lokale netwerken in Pakistan meer invloed dan de lokale overheid, waardoor christenen vogelvrij verklaard zijn’, klinkt het. De bloedigste aanslag vondplaats in Peshawar in september. Toen kwamen 89 christenen om bij een zelfmoordaanslag.

9. Iran

In Iran is het verboden om je als moslim te bekeren tot het christendom. Kerken worden in het land sterk in de gaten gehouden. De geheime politie bezoekt geregeld kerkdiensten en deinst er niet voor terug christenen die actief zijn binnen de kerk op te pakken.

10. Jemen

Islamitische extremisten voeren in Jemen een strijd om moslimbekeerlingen terug te laten keren naar de islam. Voor de opstanden in 2011 waren er redelijk wat buitenlandse christenen aanwezig in het land. Zij genoten van een relatieve vrijheid. Veel van deze gelovigen zijn weggetrokken toen de opstanden begonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content