Toestel van Ethiopian Airlines neergestort: ‘Geen overlevenden’

© AFP

Een toestel van de luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines is in de buurt van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba neergestort. Alle inzittenden zijn omgekomen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zou er minstens één Belgisch slachtoffer zijn.

Bij de crash van een passagierstoestel in Ethiopië zijn volgens de staatstelevisie alle 157 mensen aan boord om het leven gekomen. Bij het ongeval zondagmorgen in de omgeving van de hoofdstad Addis Abeba waren geen overlevenden, meldde de zender. Aan boord van de Boeing 737-800 MAX van de luchtvaartmaatschappij Ehiopian Airlines waren volgens de eerste gegevens van de maatschappij 149 passagiers en 8 bemanningsleden.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is een minstens één Belgische vrouw bij de slachtoffers.

De reddingswerken zijn nog aan de gang, klinkt het in een mededeling. Het vliegtuig steeg kort na 8.00 uur op in Addis Abeba en zou rond 10.25 uur landen de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Maar zes minuten na het opstijgen stortte het toestel neer in de regio Bishoftu, ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de Ethiopische hoofdstad. Het radiocontact werd enkele minuten na het opstijgen zondagmorgen verbroken. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekend.

Er waren 33 verschillende nationaliteiten aan boord van vlucht ET 302. Het toestel zou gloednieuw en nog maar vier maanden geleden afgeleverd zijn. Via Twitter drukte de Ethiopische premier Abiy Ahmed zijn medeleven met de nabestaanden uit.

De neergestorte Boeing 737-800 MAX is van hetzelfde type vliegtuig van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air, dat in oktober vorig jaar 13 minuten na het opstijgen in Jakarta in zee stortte. Toen kwamen 189 mensen om.

Het laatste zware ongeluk van een toestel van Ethiopian Airlines is dat van een Boeing 737-800 die explodeerde na het opstijgen in Libanon in 2010. De 83 passagiers en zeven bemanningsleden kwamen om.

Slachtoffers van 35 verschillende nationaliteiten

Mensen met paspoorten van zeker 35 verschillende nationaliteiten bevonden zich aan boord van het toestel van Ethiopian Airlines met bestemming Nairobi dat zondagochtend kort na het opstijgen in de omgeving van Addis Abeba neerstortte, met aan boord 157 passagiers en bemanningsleden. Dat deelde de luchtvaartmaatschappij mee. ‘Het is te vroeg om te speculeren over de oorzaak van het ongeval’, aldus CEO Tewolde GebreMariam. ‘Verder onderzoek zal nodig zijn, samen met fabrikant Boeing, de Ethiopische luchtvaartautoriteit en andere agentschappen. Verdere informatie zal verspreid worden zodra de oorzaak is geïdentificeerd.’

Het merendeel van de slachtoffers waren Kenianen (32) gevolgd door Canadezen (18), Ethiopiërs (9), Italianen (8), Chinezen (8) en Amerikanen (8). Er waren ook zeven Fransen en zeven Britten, zes Egyptenaren en vier Indiërs aan boord. Eén passagier reisde met een VN-paspoort.

Eerder was er ook sprake van vijf Nederlanders, maar in een recentere lijst is geen sprake meer van Nederlanders, wel van vijf Duitsers. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al gemeld dat er ‘voor zover bekend’ geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De piloot, die sinds 2010 voor Ethiopian werkte, had al meer dan 8.000 vlieguren op de teller, zijn copiloot zat aan 200 vlieguren, meldt de luchtvaartmaatschappij. De piloot had de problemen gemeld en had de toestemming gekregen om terug te keren, aldus CEO GebreMariam. De topman is afgereisd naar de plek van de crash.

Het toestel werd volgens de CEO aangekocht in november en had nog maar 1.200 uren gevlogen. Op 4 februari kreeg het de laatste keer een grondig onderhoud. Het Amerikaanse National Transportation Safety Board heeft vier inspecteurs naar Ethiopië gestuurd. Het is gebruikelijk dat het NSTB experts ter plaatse stuurt als een Boeing crasht of als er Amerikanen onder de slachtoffers zijn.

Volgens een al-Jazeerajournalist waren aan boord van het vliegtuig delegaties die zouden deelnemen aan een VN-milieutop in Nairobi. Ook de Franse president Emmanuel Macron zou die top bijwonen. Via Twitter heeft Macron al zijn medeleven betuigd, net als ook Justin Trudeau, Giuseppe Conte en Angela Merkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content