De kernreactor van Yongbyon, waar het Noord-Koreaanse regime werken aan heeft uitgevoerd, is in een "verschrikkelijke staat". Een Russische bron, die geciteerd wordt door Russische persagentschappen, meent zelfs de situatie kan leiden tot een "ramp" op het Koreaanse schiereiland.

"Het spreekt voor zich dat daar al lang werken uitgevoerd worden", aldus de diplomatieke bron. "Bepaalde signalen tonen aan dat het gaat in de richting van een herstart."

"De reactor is gebouwd in de jaren 50, en is er verschrikkelijk aan toe", meent de bron, die eraan toevoegde dat niets bewijst dat de reactor effectief herstart is.

Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft gemeld dat het erop lijkt dat Noord-Korea de reactor van Yongbyon herstart heeft. Die reactor produceert plutonium, wat het regime zou toelaten zijn bewapeningsprogramma te versnellen.

Een foto die op 31 augustus genomen is, toont stoom die uit een gebouw naast de reactor komt, aldus het Amerikaans-Koreaans Instituut van de universiteit Johns Hopkins. Onderzoekers van het instituut zeggen dat "het erop lijkt dat de reactor herstart is".

De reactor "kan jaarlijks 6 kilo plutonium produceren, die Pyongyang kan gebruiken om langzaamaan het nuclair arsenaal uit te breiden".

In april nog heeft Noord-Korea aangekondigd dat het deze nucleaire reactor spoedig zou herstarten. In het kader van een internationaal akkoord werd die in 2007 stilgelegd.

(AFP/EE)

De kernreactor van Yongbyon, waar het Noord-Koreaanse regime werken aan heeft uitgevoerd, is in een "verschrikkelijke staat". Een Russische bron, die geciteerd wordt door Russische persagentschappen, meent zelfs de situatie kan leiden tot een "ramp" op het Koreaanse schiereiland. "Het spreekt voor zich dat daar al lang werken uitgevoerd worden", aldus de diplomatieke bron. "Bepaalde signalen tonen aan dat het gaat in de richting van een herstart.""De reactor is gebouwd in de jaren 50, en is er verschrikkelijk aan toe", meent de bron, die eraan toevoegde dat niets bewijst dat de reactor effectief herstart is.Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft gemeld dat het erop lijkt dat Noord-Korea de reactor van Yongbyon herstart heeft. Die reactor produceert plutonium, wat het regime zou toelaten zijn bewapeningsprogramma te versnellen. Een foto die op 31 augustus genomen is, toont stoom die uit een gebouw naast de reactor komt, aldus het Amerikaans-Koreaans Instituut van de universiteit Johns Hopkins. Onderzoekers van het instituut zeggen dat "het erop lijkt dat de reactor herstart is".De reactor "kan jaarlijks 6 kilo plutonium produceren, die Pyongyang kan gebruiken om langzaamaan het nuclair arsenaal uit te breiden".In april nog heeft Noord-Korea aangekondigd dat het deze nucleaire reactor spoedig zou herstarten. In het kader van een internationaal akkoord werd die in 2007 stilgelegd.(AFP/EE)