'De nieuwsberichten ... zijn VALS. We gaan absoluut verder, we moeten wel, want het antwoord op deze vraag is belangrijk', tweette president Donald Trump woensdagochtend.

Dinsdag had het ministerie van justitie nog bevestigd dat er in de volkstelling van 2020 geen vraag over staatsburgerschap zou komen, nadat het Hooggerechtshof dat vorige week niet toestand onder de huidige argumentatie. Het censusbureau is gestart met het printen van de materialen, dus daarmee leek de kous af.

Maar in een voortslepende rechtszaak rond de kwestie in Maryland gaf het ministerie van justitie aan toch nog bezig te zijn de vraag in de census te krijgen. Hoe dat precies vorm moet krijgen, is nog niet bekend. En als de vraag toch wordt toegevoegd, zal dat waarschijnlijk opnieuw voor het Hooggerechtshof komen, die de argumentatie voor het implementeren van de vraag dan zal toetsen.

Tegenstanders vechten de burgerschapsvraag aan, omdat het ertoe zou leiden dat veel Amerikanen weigeren mee te doen aan de volkstelling. Dat geldt zowel voor ongedocumenteerden, als mensen met een geldige verblijfsstatus of burgerschap, die hun naasten zonder verblijfsdocumenten niet in gevaar willen brengen.

'De nieuwsberichten ... zijn VALS. We gaan absoluut verder, we moeten wel, want het antwoord op deze vraag is belangrijk', tweette president Donald Trump woensdagochtend. Dinsdag had het ministerie van justitie nog bevestigd dat er in de volkstelling van 2020 geen vraag over staatsburgerschap zou komen, nadat het Hooggerechtshof dat vorige week niet toestand onder de huidige argumentatie. Het censusbureau is gestart met het printen van de materialen, dus daarmee leek de kous af. Maar in een voortslepende rechtszaak rond de kwestie in Maryland gaf het ministerie van justitie aan toch nog bezig te zijn de vraag in de census te krijgen. Hoe dat precies vorm moet krijgen, is nog niet bekend. En als de vraag toch wordt toegevoegd, zal dat waarschijnlijk opnieuw voor het Hooggerechtshof komen, die de argumentatie voor het implementeren van de vraag dan zal toetsen. Tegenstanders vechten de burgerschapsvraag aan, omdat het ertoe zou leiden dat veel Amerikanen weigeren mee te doen aan de volkstelling. Dat geldt zowel voor ongedocumenteerden, als mensen met een geldige verblijfsstatus of burgerschap, die hun naasten zonder verblijfsdocumenten niet in gevaar willen brengen.