"Ik kan bevestigen dat ze zijn vrijgelaten", zei een minister die anoniem wenste te blijven aan persagentschap AFP. Bij een militaire bron klonk het dat "minstens 80 jonge meisjes van Chibok" naar Banki werden gebracht, in het noordoosten van Nigeria. "Morgen zullen ze met het vliegtuig naar Maiduguri (de hoofdstad van de deelstaat Borno, n.v.d.r.) gebracht worden", voegde hij toe. Ook Enoch Mark, vader van twee ontvoerde meisjes, zegt op de hoogte te zijn gebracht van het nieuws. "We zijn op de hoogte gebracht door Bring Back Our Girls (BBOG, de beweging die zich sinds de ontvoering inzet voor de vrijlating van de meisjes, n.v.d.r.) en door een ambtenaar van de staat Borno. Het is schitterend nieuws voor ons."

Later op zaterdag bevestigde de Nigeriaanse president de vrijlating. "Na lange onderhandelingen hebben onze veiligheidsdiensten deze meisjes teruggenomen, in ruil voor een aantal verdachten van Boko Haram die vastgehouden werden door de autoriteiten", klonk het in een verklaring van het kabinet van president Muhammadu Buhari op Facebook. Het kabinet van de president uitte ook de "diepe dankbaarheid" van de president voor de partijen die hielpen de vrijlating te bekomen, onder meer de Zwitserse regering, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en andere lokale en internationale ngo's. De vrijgelaten meisjes zullen zondag aankomen in Abuja, en ontvangen worden door de president, klonk het nog.

Boko Haram ontvoerde in 2014 in totaal 276 meisjes uit een middelbare school in Chibok, in het noordoosten van het land. De internationale beroering daarover was enorm, en BBOG kreeg steun van vooraanstaande mensen als Michelle Obama en Angelina Jolie. In de weken na de ontvoering konden 57 meisjes ontsnappen, en in oktober vorig jaar liet de terreurbeweging al eens 21 meisjes vrij. Volgens BBC werden de meisjes vrijgelaten na gesprekken met de regering.

Vorige maand zei de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dat de regering constant contact hield via onderhandelingen en lokale inlichtingen om de overblijvende meisjes en andere ontvoerde mensen ongedeerd vrij te krijgen.

Onder de schoolmeisjes waren vele christenen, en zij moesten zich tijdens hun gevangenschap bekeren tot de islam en met hun ontvoerders trouwen.

"Ik kan bevestigen dat ze zijn vrijgelaten", zei een minister die anoniem wenste te blijven aan persagentschap AFP. Bij een militaire bron klonk het dat "minstens 80 jonge meisjes van Chibok" naar Banki werden gebracht, in het noordoosten van Nigeria. "Morgen zullen ze met het vliegtuig naar Maiduguri (de hoofdstad van de deelstaat Borno, n.v.d.r.) gebracht worden", voegde hij toe. Ook Enoch Mark, vader van twee ontvoerde meisjes, zegt op de hoogte te zijn gebracht van het nieuws. "We zijn op de hoogte gebracht door Bring Back Our Girls (BBOG, de beweging die zich sinds de ontvoering inzet voor de vrijlating van de meisjes, n.v.d.r.) en door een ambtenaar van de staat Borno. Het is schitterend nieuws voor ons." Later op zaterdag bevestigde de Nigeriaanse president de vrijlating. "Na lange onderhandelingen hebben onze veiligheidsdiensten deze meisjes teruggenomen, in ruil voor een aantal verdachten van Boko Haram die vastgehouden werden door de autoriteiten", klonk het in een verklaring van het kabinet van president Muhammadu Buhari op Facebook. Het kabinet van de president uitte ook de "diepe dankbaarheid" van de president voor de partijen die hielpen de vrijlating te bekomen, onder meer de Zwitserse regering, het Internationaal Comité van het Rode Kruis en andere lokale en internationale ngo's. De vrijgelaten meisjes zullen zondag aankomen in Abuja, en ontvangen worden door de president, klonk het nog. Boko Haram ontvoerde in 2014 in totaal 276 meisjes uit een middelbare school in Chibok, in het noordoosten van het land. De internationale beroering daarover was enorm, en BBOG kreeg steun van vooraanstaande mensen als Michelle Obama en Angelina Jolie. In de weken na de ontvoering konden 57 meisjes ontsnappen, en in oktober vorig jaar liet de terreurbeweging al eens 21 meisjes vrij. Volgens BBC werden de meisjes vrijgelaten na gesprekken met de regering. Vorige maand zei de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari dat de regering constant contact hield via onderhandelingen en lokale inlichtingen om de overblijvende meisjes en andere ontvoerde mensen ongedeerd vrij te krijgen. Onder de schoolmeisjes waren vele christenen, en zij moesten zich tijdens hun gevangenschap bekeren tot de islam en met hun ontvoerders trouwen.