Door een nieuwe golf van terreur in de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen donderdag tientallen mensen om het leven.

Volgens bronnen bij de politie zijn in Bagdad donderdagmorgen 34 mensen gestorven door een golf van aanslagen met autobommen. Daarbij raakten ook meer dan honderd mensen gewond.

Een aantal bomauto's bevond zich vlak bij overheidsgebouwen, waaronder dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebouw bevindt zich overigens in de beveiligde zone (Green Zone) waarin ook de Amerikaanse ambassade ligt. Ook bij een politiebureau in het oosten van Bagdad , waar vijf slachtoffers vielen, ging een bomauto af. In de wijk al-Shurta al-Rabaa stierven vier mensen nadat een bom onder een tractor was ontploft.

Sinds de Iraakse politie in april actie ondernam tegen een protestkamp van soennieten in Hawijah is het geweld in Irak fors toegenomen. Door de geweldspiraal van de afgelopen maanden vielen er al drieduizend dodelijke slachtoffers. De spanningen tussen soennieten en sjiieten in Irak nemen toe als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië.

In een reactie op de bomaanslagen van donderdag liet het ministerie van Binnenlandse Zaken verstaan dat het niet zal toestaan dat Irak een nieuw Syrië wordt. Het ministerie stelt Al-Qaeda verantwoordelijk voor het toenemend sektarisch geweld in Irak. (Reuters/BO)

Door een nieuwe golf van terreur in de Iraakse hoofdstad Bagdad kwamen donderdag tientallen mensen om het leven.Volgens bronnen bij de politie zijn in Bagdad donderdagmorgen 34 mensen gestorven door een golf van aanslagen met autobommen. Daarbij raakten ook meer dan honderd mensen gewond.Een aantal bomauto's bevond zich vlak bij overheidsgebouwen, waaronder dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebouw bevindt zich overigens in de beveiligde zone (Green Zone) waarin ook de Amerikaanse ambassade ligt. Ook bij een politiebureau in het oosten van Bagdad , waar vijf slachtoffers vielen, ging een bomauto af. In de wijk al-Shurta al-Rabaa stierven vier mensen nadat een bom onder een tractor was ontploft.Sinds de Iraakse politie in april actie ondernam tegen een protestkamp van soennieten in Hawijah is het geweld in Irak fors toegenomen. Door de geweldspiraal van de afgelopen maanden vielen er al drieduizend dodelijke slachtoffers. De spanningen tussen soennieten en sjiieten in Irak nemen toe als gevolg van de burgeroorlog in buurland Syrië.In een reactie op de bomaanslagen van donderdag liet het ministerie van Binnenlandse Zaken verstaan dat het niet zal toestaan dat Irak een nieuw Syrië wordt. Het ministerie stelt Al-Qaeda verantwoordelijk voor het toenemend sektarisch geweld in Irak. (Reuters/BO)