Tientallen arrestaties tijdens Koningsdag in Nederland

Spanning tussen politie en feestvierders in Arnhem

In Amsterdam zijn dinsdag tijdens Koningsdag vijftig mensen aangehouden. Drie agenten raakten lichtgewond. Ook elders in Nederland waren er schermutselingen tussen politie en feestvierders.

De tweede Koningsdag onder lockdown was veel drukker dan de eerste, met her en der (te) dichte drommen mensen.

Rond 21.30 uur grepen de politie en de Mobiele Eenheid (ME) op verschillende plekken in Amsterdam in. Op het Leidseplein, de Bloemgracht en de Wolvenstraat werden bijeenkomsten beëindigd. Daarbij werd de ME ingezet omdat de sfeer grimmig werd en de politie agressief werd bejegend. Ook was er op het Leidseplein sprake van enkele vechtpartijen. Eerder werd de ME ingezet om een deel van het Vondelpark en de Westerstraat te ontruimen. De drie agenten raakten lichtgewond bij de ontruiming van de Westerstraat. Negen mensen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Waarvoor de andere aanhoudingen waren, is niet bekendgemaakt. Ook is het niet bekend of mensen nog vastzitten.

Covid

Amsterdam was niet de enige stad in Nederland waar het aan het einde van een drukke en zonnige Koningsdag tot incidenten kwam. Ook in steden als Eindhoven, Arnhem en Breda moesten ordehandhavers tussenbeide komen.

Virologen en mensen uit de zorg reageerden bezorgd op de drukte in steden tijdens Koningsdag. Viroloog Marion Koopmans zei dat de grote bijeenkomsten ‘zorgelijk’ zijn met het oog op het coronavirus. ‘Maar het is ook begrijpelijk, mensen willen ruimte voor activiteiten’, aldus Koopmans. ‘Alleen kunnen we ons niet veel permitteren.’

Partner Content