Talrijke betogers, onder wie veel studenten, hebben zich op verscheidene plaatsen in de miljoenenstad verzameld en willen naar het Taksimplein trekken. De politie probeert dat te voorkomen en slaagt daarin volgens de jongste berichten door op grote schaal betogers op te pakken omdat ze de coronamaatregelen negeren en door het plein af te sluiten.

De Dag van de Arbeid (1 mei) is in Turkije doorgaans een dag van protest tegen het regeringsbeleid, onder meer op het Taksimplein, maar dit jaar is er een strenge lockdown. In Turkije is net de strengste lockdown tot nu toe in de coronacrisis begonnen. Het land moet tweeënhalve week vrijwel helemaal op slot.

1 mei is officieel een vrije dag en sinds de invoering in 1923 zijn er grote protesten en gewelddadigheden geweest op deze dag. De Turkse regering heeft daarom meerdere keren de Dag van de Arbeid als vakantiedag afgeschaft en heeft de dag ook een paar keer herbenoemd, onder meer in Lente- en Bloemendag en zoals de dag sinds 2009 heet: Dag van Arbeid en Solidariteit.

Talrijke betogers, onder wie veel studenten, hebben zich op verscheidene plaatsen in de miljoenenstad verzameld en willen naar het Taksimplein trekken. De politie probeert dat te voorkomen en slaagt daarin volgens de jongste berichten door op grote schaal betogers op te pakken omdat ze de coronamaatregelen negeren en door het plein af te sluiten.De Dag van de Arbeid (1 mei) is in Turkije doorgaans een dag van protest tegen het regeringsbeleid, onder meer op het Taksimplein, maar dit jaar is er een strenge lockdown. In Turkije is net de strengste lockdown tot nu toe in de coronacrisis begonnen. Het land moet tweeënhalve week vrijwel helemaal op slot. 1 mei is officieel een vrije dag en sinds de invoering in 1923 zijn er grote protesten en gewelddadigheden geweest op deze dag. De Turkse regering heeft daarom meerdere keren de Dag van de Arbeid als vakantiedag afgeschaft en heeft de dag ook een paar keer herbenoemd, onder meer in Lente- en Bloemendag en zoals de dag sinds 2009 heet: Dag van Arbeid en Solidariteit.