Temir Issakunov, die werkte als herder in een afgelegen dorp in het noordoosten van Kirgizië, raakte waarschijnlijk besmet na een beet van een geïnfecteerde vlo. Hij overleed vorige week, maar nu pas raakte bekend dat het om de builenpest gaat. Dat melden internationale media.

Quarantaine

Circa 100 mensen die ook besmet kunnen zijn, werden intussen in quarantaine geplaatst. Meer dan 2.000 mensen uit de omgeving worden nog onderzocht. Wie de symptomen heeft, krijgt antibiotica.

Daarnaast zijn checkpoints opgericht om de verplaatsingen van vee in de afgelegen regio onder controle te houden. Aan de grenzen met buurlanden Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en China gelden strenge controles.

De builenpest, ook de Zwarte Dood genoemd, heeft in de middeleeuwen aan tientallen miljoenen Europeanen het leven gekost. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) registreerde vorig jaar wereldwijd 400 gevallen, waarvan 90 procent in Afrika.

Temir Issakunov, die werkte als herder in een afgelegen dorp in het noordoosten van Kirgizië, raakte waarschijnlijk besmet na een beet van een geïnfecteerde vlo. Hij overleed vorige week, maar nu pas raakte bekend dat het om de builenpest gaat. Dat melden internationale media.QuarantaineCirca 100 mensen die ook besmet kunnen zijn, werden intussen in quarantaine geplaatst. Meer dan 2.000 mensen uit de omgeving worden nog onderzocht. Wie de symptomen heeft, krijgt antibiotica.Daarnaast zijn checkpoints opgericht om de verplaatsingen van vee in de afgelegen regio onder controle te houden. Aan de grenzen met buurlanden Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en China gelden strenge controles.De builenpest, ook de Zwarte Dood genoemd, heeft in de middeleeuwen aan tientallen miljoenen Europeanen het leven gekost. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) registreerde vorig jaar wereldwijd 400 gevallen, waarvan 90 procent in Afrika.