Tienduizenden mensen straat op in Roemenië tegen regering

02/02/17 om 02:41 - Bijgewerkt om 02:48

Bron: Belga

In Roemenië zijn woensdagavond tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de overheid. Volgens verschillende lokale media gaat het om de grootste protesten sinds de val van het communisme in 1989.

Tienduizenden mensen straat op in Roemenië tegen regering

Een demonstrant zit op de grond nadat politie en relschoppers met elkaar in gevecht gingen. © REUTERS

De media spreken van 200.000 manifestanten, waarvan de helft in de hoofdstad Boekarest. Ze protesteren tegen de beslissing van de sociaaldemocratische regering afgelopen dinsdag om via een nooddecreet de anticorruptiewetgeving te versoepelen en eisen het ontslag van de regering. Volgens sommige media zouden in heel het land zelfs 300.000 mensen de straat op zijn gegaan, vooral in de steden, maar ook in kleinere dorpen. De autoriteiten weigeren om cijfers vrij te geven over het aantal aanwezigen.

Twintig mensen opgepakt

In Boekarest kwam het voor de regeringszetel aan het einde van de manifestatie tot geweld tussen de politie en relschoppers. Tientallen hooligans bekogelden de politie met rotjes, stenen en flessen. De agenten reageerden daarop met traangas, waarna een groot deel van de manifestanten, die vreedzaam betoogden, het plein verlieten. Later op de avond kwam het opnieuw tot rellen tussen de politie en de relschoppers. Een krantenkiosk werd in brand gestoken. Vier politieagenten en twee demonstranten raakten lichtgewond, twintig mensen werden opgepakt. De politie nam verschillende molotovcocktails en messen in beslag.

Een woordvoerder van de politie had nog voor het uitbreken van de rellen uitdrukkelijk gewaarschuwd voor mogelijke stoorzenders. De oppositiemedia menen dat de relschoppers door de regering werden ingezet om verdere straatprotesten te verhinderen en alle manifestanten in diskrediet te brengen.

Afkeuring

Dinsdag gingen ook al tienduizenden mensen de straat op naar aanleiding van de aankondiging van de goedkeuring van het nooddecreet, dat enkel voorziet in celstraffen voor verschillende vormen van machtsmisbruik als ze meer dan 44.000 euro verlies opleveren. De ambassades van België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hebben woensdag in een gezamenlijke mededeling de beslissing veroordeeld, die "de vooruitgang van Roemenië rond de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie in de afgelopen tien jaar ondermijnt". De bondgenoten van Roemenië waarschuwen ervoor dat de Roemeense regering met het decreet "riskeert partnerschappen te schaden die gebaseerd zijn op gezamenlijke waarden, die inherent zijn aan de leidende principes van de EU en de NAVO. We hopen dat de Roemeense overheid deze tegendraadse koers omkeert", klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners