Tienduizenden mensen moeten huizen verlaten bij nieuwe natuurbranden in Californië

De westelijke Amerikaanse staat Californië wordt opnieuw getroffen door zware natuurbranden. Terwijl in oktober het noorden van Californië geteisterd werd, richten vlammen nu een ravage aan in het zuiden. Al tienduizenden mensen zijn er op de vlucht moeten slaan.

Het zwaarst getroffen is Ventura County, ten noordwesten van de stad Los Angeles. Daar staat volgens de brandweer een gebied van meer dan 200 vierkante kilometer in brand. Door de hevige wind verspreidt het vuur zich snel.

Ruim 1.000 brandweerlui zijn er ingezet om het vuur te bestrijden. Meer dan 27.000 mensen moesten hun woningen al verlaten. Daarnaast zitten ook 260.000 gezinnen zonder stroom. In Ventura gingen volgens het California Department of Forestry and Fire Protection (Cal Fire) al meer dan 150 gebouwen in vlammen op door de zogenaamde ‘Thomas fire’. Daaronder ook zeker één groot appartementsblok en het Vista del Mar Hospital, een instelling voor psychiatrische patiënten. Volgens lokale media worden zowat 3.000 andere gebouwen bedreigd.

Ondertussen heeft de Californische gouverneur Jerry Brown de noodtoestand afgekondigd in Ventura County. Hij belooft om snel noodhulp op gang te krijgen. Naast de ‘Thomas fire’ in Ventura, woeden er nog drie andere grote branden. Een brand in Los Angeles County doet al bijna 45 vierkante kilometer in vlammen opgaan en verwoestte al meer dan dertig gebouwen.

Bij een andere brand in de county, nabij de stad Santa Clarita, is een gebied van minstens 20 vierkante kilometer in as gelegd en moesten een woonwagenpark en meerdere scholen geëvacueerd worden. Ook in San Bernardino County richten vlammen schade aan.

2017 wasover het algemeen een rampzalig jaar qua bosbranden voor heel het westen van VS en Canada.

Partner Content